19/10/2019 0:00
Online Counter

Градоначелник Вуковара Иван Пенава направио је инцидент на седници Градског већа Града Вуковара, када је на под бацио предлог статута Вуковара на ћирилици. Передлог статута му је дао одборник СДСС-а Срђан Колар, након одлуке Већа да се нису се стекли услови за равноправну употребу ћирилице у Вуковару.

На статуту који је Колар предао Пенави наслов је био исписан ћириличним писмом, док је поднаслов на латиници на коме пише „Да се боље разумемо”, што је и наслов кампање Српског народног вијећа која има за циљ скидање стигме са ћирилице, преноси загребачка Н1 телевизија.

„Ово сматрам чином агресије о којој сам причао, а која долази у режији Српског народног вијећа, Милорада Пуповца и СДСС-а у Вуковару”, рекао је Пенава и поручио Колару да га је дубоко увредио. Како је рекао, Колар је тим чином „погазио сав напор и труд” у процесу мирне реинтеграције.

„Ваши су узори четничке шубаре и споменици који окружују овај град. Занима вас оно што нисте успели 1991., да уведете ћирилицу у овај град. Силоване жене вас не занимају. Мртва деца вас не занимају! Ако буде требало против великоспрске агресије јуче, данас, сутра свим средствима!”, рекао је Пенава.

Колар је на то , како се наводи, оптужио Пенаву да не може да прихвати трећину становништва у Вуковару, а заменик градоначелника Вуковара Срђан Милаковић оценио да је седница градског већа организована као „суђење српској заједници, припадницима српске националне мањине у Вуковару, али и у целој Хрватској”, преноси Танјуг.

Број прегледа:
hit counters free

Новости