21/3/2020 10:00
Online Counter

Предсједништво ПДП-а је одржало сједницу чија тема је била актуелна ситуација по питању пандемије вируса корона и политичка ситуација у Републици Српској.

Предсједништво ПДП-а сматра да је због новонастале ситуације у вези вируса корона најважније да грађани Републике Српске у потпуности поштују препоруке струке и надлежних институција. ПДП-а позива све своје чланове и симпатизере да у овим данима не забораве на наше најстарије и здравствено и социјално угрожене грађане и да им помогну у свему што им је потребно, посебно поштујући безбједносна правила надлежних институција.

Предсједништво ПДП-а сматра да су корона вирусом подједнако угрожени здравље грађана и привреда. Здравствени систем Републике Српске неће бити успјешан без успјешне привреде која омогућује редовно финансирање здравственог система.

С тим у вези, будући да привреда Републике Српске већ трпи изузетно тешке посљедице постојећег стања, сматрамо да је под хитно потребно донијети одређене мјере које ће помоћи њеној ревитализацији:

- под хитно усвајање мјере која значи да се ПДВ плаћа на крају мјесеца. За најугроженије привредне субјекте потребно је размотрити опцију ослобађања плаћања дијела ПДВ-а, или пролонгирања плаћања до тренутка успостављања пуне пословне активности.

- Предсједништво ПДП-а тражи да Влада Републике Српске усвоји привремену мјеру којом ће се из буџета Републике Српске осигурати исплата износа минималне плате (520 КМ) за све раднике у оним пословним субјектима којима је због одлуке Владе забрањен рад, и то за цијели период трајања такве одлуке Владе, те да тај износ буде у потпуности ослобођен плаћања пореза и доприноса.

- Усвајање мјера да доприноси за раднике у привредним субјектима којима је обустављен рад буду значајно смањени. Уколико криза потраје потребно је размотрити мјеру потпуног ослобађања плаћања пореза и доприноса на плате радника, а како би ти радници остали у радном односу, што сматрамо да је примарни циљ. Друга опција за разматрање може бити да се дио пореза и доприноса плаћа, те да тај износ плаћених пореза и доприноса касније буде третиран као порески одбитак код плаћања пореза на добит.

- Умањење основног дијела (паушала) за плаћање рачуна комуналија за оне пословне субјекте који или не раде или су посебно погођени овом кризом (рачуни електричне енергије, топлотне енергије и други рачуни комуналија).

- Кад је ријеч о нивоу локалних самоуправа, сматрамо да је потребно донијети мјеру да се за период трајања забране рада свим пословним субјектима на које се та забрана односи пропорционално смањи плаћање свих мјесечних и годишњих комуналних накнада и такси.

Предсједништво ПДП-а задужило је све функционере ПДП-а на свим нивоима да одмах покрену иницијативе у правцу имплементације ових закључака.

Предсједништво ПДП-а није прихватило предизборни коалициони споразум који су у Бијељини потписали предсједници градских одбора ПДП и СНСД и задужило је Градски одбор ПДП-а Бијељина да спроведе ову одлуку Предсједништва. Усвојен је закључак којим се предлаже Главном одбору ПДП-а да донесе одлуку да неће бити предизборних коалиција са СНСД, осим у изузетним случајевима као што је Сребреница, за које ће се доносити посебне одлуке.

Број прегледа:
hit counters free

Новости