8/8/2019 15:58
Online Counter

Члан предсједништва Демократске Црне Горе Невен Гошовић реаговао је након што је посланик Уједињене Црне Горе Горан Даниловић устврдио како Демократска партија социјалиста не би прихватила Бриселски план да им исти не одговара.

"А како онда прихвати Владу изборног повјерења у којој сте Ви министар полиције? Хоћете ли да кажете да Вас је прихватио зато што му одговарате? Овим сте потврдили да Вас је Мило бирао јер му годите. Зато господине Даниловићу сљедећи пут боље логицирајте", поручио је Гошовић реагујући на Даниловићеву изјаву да "већина опозиције није задовољна планом Демократа".

Гошовић је казао да су без икаквог чињеничног, правног и моралног основа Даниловићеве тврдње да се извршеним измјенама и допунама Одлуке о образовању Одбора за даљу реформу изборног и другог законодавства, ускраћује могућност техничке владе, те да Демократе не прихватају техничку владу.

"У члану 11 назначене Одлуке, на који указује Даниловић одредбе става 1 којим је прописано: "да ће Одбор предложити Kолегијуму предсједника Скупштине модел за имплементацију и надзор договорених рјешења", није мијењан ни у ком виду. Додат је нови став 2 којим је прописано: "да ће Одбор дефинисати модел за образовање независног надзорног тијела за праћење досљедне примјене усвојених закона и подзаконских аката, те остваривање права и слобода учесника у изборном процесу". Новододатим ставом 2 члана 11 ни у ком виду се не ускраћује могућност примјене става 1 истог члана, и с тим у вези покретање поступка за формирање техничке владе", истакао је Гошовић.

Он је додао да Даниловић покушава да сакрије од јавности да је Скупштина Црне Горе мају 2013. године након одржаних предсједничких избора донијела Закључке о изграђивању повјерења у изборни процес.

"На основу тих Закључака Скупштина Црне Горе у другој половини 2015. године донијела је Одлуку о образовању Одбора за праћење примјене закона и других прописа од значаја за изграђивање повјерења у изборни процес. Тим Одбором предсједавала је посланица СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић. Постојање наведеног Скупштинског Одбора ни у ком виду није представљало сметњу да политички субјекти потпишу или подрже Споразум о стварању услова за слободне и фер изборе. Након истог Скупштина Црне Горе у мјесецу мају 2016. године донијела је и Закон о примјени Споразума о стварању услова за слободне и фер изборе. Предлог тог Закона Скупштини су поднијели посланици Горан Даниловић и Дритан Абазовић. Примјеном наведених аката образована је такозвана Влада изборног повјерења", навео је Гошовић.

Он је поручио и да формирање назначеног Скупштинског одбора, ни у ком виду није представљало сметњу, да се након спроведеног поступка, у сусрет парламентарним изборима одржаним у октобру 2016. године, образује Влада изборног повјерења.

"Сада у истој правној ситуацији Даниловић подмеће јавности да примјена измјењених и допуњених одредби Одлуке о образовању одбора за даљу реформу изборног и другог законодавства, ускраћује могућност формирања техничке Владе.  Влада, па и техничка Влада има надлежности утврђене Уставом. Независно надзорно тијело образовано примјеном ове Одлуке пратило би досљедну примјену усвојених закона и подзаконских аката од стране надлежних органа, па и од стране техничке Владе. Али умјесто таквог приступа рјешавању овог питања и стварању услова за слободне и фер изборе, ређају се ничим основани напади на Демократе. Демократе су у више наврата јасно саопштиле да у таквој прелазној - техничкој Влади неће учествовати, јер са ДПС-ом никада неће вршити власт, али да ће формирање техничке Владе, као и 2016. године подржати", казао је Гошовић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости