11/11/2019 8:16
Online Counter

По свему судећи, потврдиле су се сумње да је бивши совјетски лидер Михаил Горбачов и издао и банално продао бивши Источну Немачку.

Некадањши совјетски дипломата Владимир Фјодоровски, који је у међувремену постао „француски писац“, изјавио је да је Горбачов у јуну 1989. године у Бону немачком канцелару Хелмуту Колу „просто–напросто продао ДДР“.

Фјодоровски је посведочио да се то догодило за време званичног ручка на којем је послуживано много алкохолних пића, па додатно открио:

– Горбачов, као и Саркози, не подноси алкохол, а Кол је пре кључног момента већ био попио две флаше вина. Кол, који је био са Горбачовом на 'ти', у једном моменту устаје и говори: 'Михаил, ваљда ти је јасно да је уједињење Немачке као Рајна – да се не може зауставити'. Направио је кратку паузу, па изговорио судбоносне речи: 'Уосталом, спремни смо да платимо'. Усладио је минут ћутања, а Горбачов је све поставио на своје место питањем: 'Колико?'“.

Бивши совјетски дипломата је додатно објаснио да се по ходницима Кремља о паду Берлинског зида разговарало од пролећа 1989. године и да је и ДДР истовремено на то била упозоравана.

Према његовим речима, у СССР су тада постојала два табора од којих је један, у којем су били кључни људи из војног врха и КГБ, био за војну интервенцију у ДДР, а други – у којем су главни били Горбачовљев кључни саветник Александар Јаковљев и министар спољних послова СССР Едуард Шеварнадзе – одлучно против.

Фјодоровски је радио–станици Europe 1 ту слику додатно изоштрио:

„Јаковљев је одлучио да своје виђење изложи Горбачовљевој жени Раиси. Он јој је предочио: 'Ако пошаљемо војску у ДДР – постаћемо таоци КГБ и то ће бити крај перестројке'. Она је то исто потом износила у више приватних разговора. Када се Горбачов вратио у Москву – пала је одлука да се војска не шаље у ДДР“.

Фјодоровски је указао и да се све то тако издогађало у моментима када је Запад поводом уједињења Немачке био „веома неодлучан“ јер Франсоа Митеран није инсистирао на уједињењу, а Маргарет Тачер је слала телеграме Горбачову да се на то не иде.

Број прегледа:
hit counters free

Новости