9/9/2019 11:13
Online Counter

Од 2017. године, на дужности широм света су тек три геј премијера - Лео Варадкар у Ирској, Гзавије Бетел у Луксембургу и Ана Брнабић у Србији.

Премијер Луксембурга Гзавије Бетел и његов супруг архитекта Готје Дестенеј угостили су у граду Луксембургу српску премијерку Ану Брнабић и њену партнерку докторку Милицу Ђорђевић.

Бетел, први геј председник ове богате државе на западу Европе, објавио је на Твитеру фотографије тог сусрета.

- Сутра ћу званично угостити српску премијерку, а вечерас Готје Дестенеј и ја радо поздрављамо наше пријатеље Ану Брнабић и Милицу и заједно обилазимо град Луксембург - написао је Бетел.

Бетел је први премијер Луксембурга који је отворено признао да је хомосексуалац. Тренутно служи други мандат у влади, што је први пут у свету да је премијер који је отворено признао да је геј буде поново изабран.

У време његове прве владе, омогућени су истополни бракови. Закон је усвојен средином 2014. године, а ступио је на снагу 1. јануара 2015. Дестенеј је свог изабраника запросио након усвајања поменутог закона, а пар се вечао 15. маја 2015. године.

Од 2017. године, на дужности широм света су тек три геј премијера - Лео Варадкар у Ирској, Гзавије Бетел у Луксембургу и Ана Брнабић у Србији.

Иначе, званичан део дводневне посете Ане Брнабић почиње данас када ће Бетел српској колегиници уприличити свечани дочек са војним почастима на Тргу Kлерфонтен у Луксембургу. Теме разговора премијера биће билатерални односи, као и европске интеграције и однос између Европске уније и Западног Балкана.

Из кабинета Ане Брнабић уочи посете саопштено је да су за обе владе приоритети дигитализација, образовање, трансформација економије у економију засновану на иновацијама, знању, науци и креативности, као и еуправа, као најбољи начин борбе против корупције. Kанцеларије за ИТ две владе већ сарађују, а Луксембург пружа и финансијску подршку.

Након састанка с Бетелом, српска премијерка ће говорити на Економском форуму Србија-Луксембург, чији је фокус дигитализација и размена искуства у области информационо-комуникационих технологија. На форуму ће говорити и премијер Бетел, као и председник Привредне коморе Луксембурга Лик Фриден.

Блиц

Број прегледа:
hit counters free

Новости