7/1/2020 10:30
Online Counter

Нова премијерка Финске Сана Марин (34) заложила се за увођење фелксибилног радног времена у земљи, које би подразумевало да се ради четири дана недељно по шест сати дневно.

„Сматрам да људи заслужују да проводе више времена са својим породицама, са вољенима, да се посвете својим хобијима и другим аспектима живота, као што је култура. Ово би могао да буде наредни корак у нашем радном животу”, изјавила је она, преноси Дејли мејл.

Марин, најмлађа председница владе на свету и мајка једног детета, на челу је коалиције левог центра у чијем су саставу још четири друге партије које предводе жене, а од којих су три млађе од 35 година, наводи лист.

Пре него што је постала премијерка, Марин је била обављала функцију министарке саобраћаја Финске и на тој дужности се залагала за скраћење радне недеље како би се побошао однос радника према послу и повећала продуктивност, преноси Танјуг.

У Финској се тренутно стандардно ради осам сати дневно, пет дана седмично.

Предлог је са одушевљењем поздравила финска министарка просвете Ли Андерсон, лидерке Леве алијансе.

„Од велике је важности омогућити грађанима Финске да имају скраћено радно време. То питање нема везе с тим што га предлажу жене, већ са пружањем помоћи и испуњавањем обећања датих бирачима”, рекла је Андерсон.

У суседној Шведској, где је такође тестирано шесточасовно радно време 2015. године, резултати су показали да су радници сретнији, продуктивнији и богатији.

Ову праксу су опробале и поједине водеће светске компаније. Тако је „Мајкрософт Јапан” прошлог новембра повукао храбар потез у настојању да побољша баланс између пословног и приватног живота радника уводећи тродневни викенд за своје запослене. Резултати су показали да је продуктивност порасла за невероватних 39,9 процената, пише Дејли мејл.

Број прегледа:
hit counters free

Новости