4/6/2020 8:39
Online Counter

Народни посланици  Двери одржали су завршну конференцију за медије из хола Народне скупштине и сублимирали резултате четворогодишњег мандата и последњу годину дана паралелног Парламента у односу на дешавања у пленумској сали која су бојкотовали.

Бошко Обрадовић је истакао да је посланички мандат посланика Двери обележен специфичним почетком и крајем, односно започет је одбраном изборних резултата од 24. априла 2016. до 28. априла 2016. године, када се дешавало прекарајање изборне воље грађана Србије у РИК-у коме је било потребно чак четири дана да преброји 1,96 % преосталих гласачких листића и који су заједно са тадашњим председником РИК-а пробали да три изборне листе опозиције спусте испод цензуса и да огранизују изборну крађу на највишем нивоу. Та четири дана народни посланици Двери су провели у Републичкој изборној комисији бранећи изборну вољу грађана, све до тренутка када је РИК саопштила да је листа Двери-ДСС остала испод цензуса за тачно један глас, односно за 0,75% од једног гласа, што је питање да ли је и статистички могуће. Након тога, верификовани су мандати 3.јуна 2016. године народним посланицима Двери. Ови мандати се завршавају закључно са штрајком глађу на степеницама Народне скупштине, опет бранећи Устав РС, законе и демократију, а између тога су протекле четири године у којима смо покушавали грађанима Србије са скупштинске говорнице да саопштимо истине који не могу да чују на медијима и сведочећи четири године прогона те истине у Народној скупштини, гашења микрофона, искључивања са седница, кажњавања опозиционих посланика и свих других видова понижавања и вређања свакога ко искаже другачије мишљење  од актуелне власти.

Прве две године смо се борили за скупштинском говорницом у пленумској сали и народни посланици Двери по свим евиденцијама надлежних скупштинских служби били су међу најактивнијим говорницима, а Бошко Обрадовић је био један од посланика опозиције који је највише говорио у Парламенту.

Последњих годину и по дана, посланици су били у бојкоту пленумских заседања и у холу Скупштине су одржавали паралелни Парламент јер се изгубио смисао скупштинског заседања у пленуму у коме се више није могло доћи до речи, уз лажне амандмане владајуће већине којима су ''крали'' време опозицији која  није могла ни да дође на ред да говори. Тако су праве и битне теме потпуно запостављене или сабране у једну тачку дневног реда како се не би могло о њима говорити.

Скупштина више није народна, у њој више нема парламентарне дебате, обесмишљен је парламентаризам у Србији, угушен је глас опозиције и сваког другачијег мишљења у Парламенту и на сваки начин је понижена улога народног посланика од стране владајућег режима који се брутално обрачунавао са сваким ко се усудио да критикује власт за скупштинском говорницом. Књига  сабраних скупштиних беседа Бошка Обрадовића ''Где бежите'' говори о свему овоме, а управо у њој се види да су се народни посланици Двери бавили свим озбиљним и актуелним темама, од избора Владе, усвајања  буџета, избора министара, преко тема из правосуђа, просвете, пољопривреде, до спољне политике и породичне тематике, чиме су Двери унеле једну нову политику и један нови поглед на свет у Дом Народне скупштине за ове четири године.

По први пут смо били у НС, никада нисмо били на власти, иза нас нема афера, а наша политика као једна модерна конзервативна демократска хришћанска политичка опција унела је доста новости у рад НС. Наше сагледавање политике из једног светосавског, патриотског и хришћанског угла била је велика новост  у НС, а неке од тема које смо ми покренули биле су по први пут покренуте, од враћања служења редовног војног рога, до разних биоетичких тема где смо говорили у корист права на приватност и породичних вредности и предлагали све ово као допунске тачке дневног реда, али које никада нису дошле на дневни ред скупштинских заседања. Таквих предлога је било преко 200 од стране опозиције и никада ниједна није дошла на дневни ред.

Предложили смо Декларацију о заштити породице и породичних вредности, Резолуцију о КиМ, Декларацију о геноциду извршеном над Србима, Јеврејима и Ромима у независној држави Хрватској, предлагали смо посебне законе о обештећењу пензионера којима су смањене пензије и низ других тема, међутим, све је блокирано да дође на дневни ред скупштинског заседања.

Сматрамо да смо поштено одужили своје посланичке мандате, да смо били у служби грађана, да смо у НС примили све грађане који су нам се обратили, долазили или нам писали, учествовали смо у свим протестима који су оранизовани у Београду и својим пристуством их подржали. Озбиљно смо схватили свој посланички мандат и одужили се грађанима на поштен начин.

У овом завршном периоду бојкота Народне скупштине  на који смо се обавезали потписом у Споразуму са народом у сред великих београдских демонстрација и у преко 100 градова и општина широм Србије, тиме смо испунили прво обећање тог Споразума, а то је да ћемо бојкотовати рад свих парламената док они не постану храмови демократије и парламентарне дебате. Затим смо одражавали у холу Скупштине седнице Парламента, огроман број конференција за медије и нова књига Бошка Обрадовића ''Криминални кругови'' или Бела књига о криминалу и корупцији у врху Министарства унутрашњих послова Србије и актуелне власти СНС-а, настала је као резултат преко десет различитих конференција за медији управо у холу НС РС које је одржао Бошко Обрадовић говорећи аргументовано и документовано о криминалу и корупцији у врху актуелне власти, а посебно у МУП-у. Књига садржи сабране све ове конференције, више различитих докумената о лажној дипломи министра Небојше Стефановића, као и и о свим другим криминалним активностима његових кумова и пријатеља у МУП-у, до свих других афера које потресају Србију годинама уназад, од афере трговине оружјем у Крушику , до трговине дрогом у Јовањици, закључно са пет кривичних пријава које сам лично као народни посланик и председник Двери поднео и предао надлежним тужилаштвима у Београду. Кривичне пријаве сам поднео против Александра Вучића, Александра Вулина, Небојше Стефановића и његовог оца Бранка Стефановића, директора дирекције полиције Владимира Ребића и Републичког јавног тужиоца, Загорке Доловац, међутим, све оне се крију у фиокама тужилаштва и нико по њима не поступа. Бела књига садржи и текст ових пријава, као и полемике са онима који су скупили храбрости да одговоре на одржане конференције за медије и изнете аргументе. Ова књига је круна посланичког рада народних посланика Двери у претходне четири године.

Друго обећање које ћемо испунити из Споразума са народом јесте бојкот наступајућих недемократских, лажних, противуставних и здравствено небезбедних избора  заказаних за 21. јун. За нас избори 21.јуна не постоје и ми на њима нећемо учествовати ни на једном нивоу, од републичких, преко покрајинских до локалних јер за њих не постоје услови. У Србији не постоји више ниједна институција која слободно од извршне власти ради свој посао. Не ради Агенција за борбу против корупције, РЕМ, Уставни суд Србије који су одбили да оцене наше предлоге за оцену уставности изборног процеса у Србији који је потпуно противуставан јер је 40 дана пред изборе усвојено ново изборно законодавство и наставак изборног процеса након окончања изборног процеса настављен по новим правилима у односу на правила по којима су избори расписани. Ово није случај ни у једној демократској земљи у свету.

Узимајући у обзир потпуни медијски мрак у коме живимо, то да ниједан лидер опозиције није гостовао ни на једној телевизији са националном фреквенцијом у последње четири године, на РТС-у се и не сећамо када последњи пут, а није било ни интервјуа за најтиражније дневне новине ни са једним од лидера опозиције, довољно говори да овде нема услова за слободне и поштене изборе. Зато бојкот у који позивамо све грађане Србије који држе до личног достојанства и да не учествују у лажним изборима и да не дају легитимитет овој недемократској и криминалној власти. Јер изласком на изборе постајате саучесник и дајете легитимитет овој власти и показујете да је стање у Србији нормално, а оно то није још од рушења у Савамали, када је после неколико дана преминуо Слободан Танасковић, ноћни чувар у Савамали, па до дана инаугурације председника Србије у НС РС 31.маја 2017.године, када су претучени новинари од стране криминалног обезбеђења СНС-а. Све се наставило убиствима Оливера Ивановића, Станике Глигоријевић на наплатној рампи Дољевац, лажним дипломама, докторатима, криминалом у врху власти тако да практично не постоји министар у Власи РС који није огразао у криминал и разне афере.

Настављамо политичку борбу кроз кампању бојкота и сматрамо да је једино решење за излазак из ове уставнополитичке кризе одлагање избора заказаних за 21.јун и седање за преговарачки сто између власти и опозиције како бисмо се договорили о новом изборном термину и условима да ти избори до краја године уопште буду слободни и поштени. Ако се власт оглуши и на позив предсеника САНУ и на наше позиве, као и на позиве свих грађана Србије који желе мирно превазилажење уставнополитичке кризе, онда ћемо имати на сили одржане изобре 21.јуна, али свакако нећемо имати летигимно изабрану Народну скупштину. Нећемо признати резултате ових избора, нити Скупштину која ће бити формирана, нити Владу коју ће та лажна Скупштина да изабере, нити њихове одлуке.

Све ово води у већу политичку кризу у Србији и ванредне политичке изборе који морају бити демократски, слободни и поштени.

Права борба не води се не изборима, водиће се у нашем ванпарламентарном раду, у свим видовима бојкота и грађанске непослушности, показујући грађанима Србије алтернативу. Вучићево време пролази, а Србија тражи политичке промене које ћемо ми из опозиције понудити грађанима.

Посебна захвалност свим запосленима у НС РС као изузентим професионалцима, као и свим медијима који су пратили рад народних посланика Двери.

Марија Јањушевић се захвалила свима који су пружили подршку раду посланичке групе Двери, од гласања 2016. године  што је омогућило улазак Двери у НС РС, као и свим саборцима Двери и њиховом раду тих дана. Народни посланици Двери су се понашали тако да представљају све грађане РС без обзира да ли су или не за њих гласали, односно били смо одговорни, коректни и предани.

Јањушевић је истакла да су Двери увек говориле истину и увек ће наставити да говоре истину. Исказала је забринутост за сва отворена питања која су остала нерешена као што је питање издаје КиМ, небриге за животну средину,  даље урушавање образовања и гласно ћутање државе шта планира са мигрантима. Као члан Одбора за људска права, информације до којих сам дошла наводе на питања да ли можемо да очекујемо да ће мигранте насељавати у околини Панчева, Србобрана, Баната и као једини начин да их у томе спречимо јесте бојкот предстојећих избора.

Праштам све увреде које су нам овде изречене, али не могу и нећу да праштам велеиздају КиМ.  Позивам све грађане Републике Србије да дају свој допринос за очување КиМ, а то је останак код куће 21. јуна.

Данас престају наши посланички мандати, али не престаје наша обавеза према Србији, нашем народу и породицама и уверена сам да ће народни посланици, чланови и симпатизери Двери, као и сви грађани који су свесни пропасти у којој се налазимо, наћи снаге да сви заједно створимо једну нову наду за бољу Србију.

Двери су усвојиле Проглас о друштвеном помирењу, али сада нам следује тежи део, да то и применимо и својим личним примером покажемо да смо заслужили поверење и да поведемо Србију у боље дане. Уверена сам да су ти бољи дани за Србију близу, али неће их бити док не срушимо овај режим и док не спречимо Александра Вучића да даље упропаштава Србију и њене младе нараштаје.

Иван Костић  се такође захвалио професионалцима у Скупштини, као и медијима, али пре свега саборцима Двери који су били логистичка подршка све четири године и који су давали снагу да се треба борити за бољу и модернију Србију, без страначких подела.

Костић се захвалио и пријатељима из региона и расејања, у чије име смо давали предлоге да се многи закони промене у користи Срба који живе ван Србије, а њих је једна трећина, односно, око 4 милиона. Нажалост, власт је претходне четири године показала да су јој лични, партијски интереси изнад општих и у то смо се уверили више пута, а моје преседавање Одбором за дијаспору у коме смо покушали да  страначке поделе ставимо испод тепиха, а у први план општи  интерес, нисмо имали разумевања за то и посланика из владајуће коалиције и они су и сменили тог предсеника који није био из њихове владајуће коалиције и који је био једини председник одбора из опозиционе странке.

Мени остаје горак утисак због непостојања добре воље у политичком животу Србије и за то ћу се борити – да се промени политичка култура, политичка свест и то партијашење које нас је довело до тога да политичари у Србији после 30 година вишестраначког система имају најмање поверења код грађана Србије. Све ово је ескалирало у протекле четири године где се лични интерес партије на власти стављао изнад државног интереса.  Тим поводом бих желео да се захвалим свим нормалним људима из институција РС, посебно запосленима у Министарству спољних послова и амбасадорки Љиљани Никшић, која је много урадила да се тема Јасеновца први пут после 70 година стави на дневни ред једног одбора, која је заједно са Одбором за дијаспору урадила све да тема Јасеновца дође у Уједињене нације, да о проблему и страдању Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу сазна међународна јавност и да се овде у Скупштини одржи једна грандиозна манифестација по питањау страдања деце и људи у Јасеновцу. Ово значи да у нашим инититуцијама постоје професионалци, појединци који се боре за општи интерес и они морају да буду у првом плану.

Ми нашу борбу настављамо без обзира што нећемо бити народни посланици. Настављамо да се боримо за промену политичког система и за наше идеје  које подржава већински део народа у Србији.

Драган Весовић је истакао да, за време проведено као народни посланик у Скупштини Србије, не постоји ниједна реч коју је изговорио нити иједан чин због кога би се постидео и да би волео да такво осећање могу имати и колеге из власти који су нам говорили да смо фашисти, љотићевци, колона Хашима Тачија и војници Рамуша Хариданаја. Надам се и да ће у наредном периоду који ће они сами провести у Скупштини Србије схватити тежину речи које су изговарали.

Био је ово први улазак Двери у Скупштину Србије, а будите убеђени да није последњи. Врло брзо ћемо на наредним слободним изборима добити поверење народа и опет ћемо бити део Скупштине. Представницима медија на које сам често био љут, а моје је право да сматрам да ли је то било оправдано или не, желим слободу, слободу мисли, да се мишљење различито од тренутно доминантног слободно пренесе.

Никада нисам имао проблем са онима који другачије мисле, али ћу увек имати проблем са онима који ми не дозвољавају да своје мишљење слободно кажем. Зато ћу сигурно наставити да се борим!

Инфослужба Двери

Број прегледа:
hit counters free

Новости