11/11/2019 17:09
Online Counter

Лидер покрета Живим за Србију др Јована Стојковић говори о разлици између онога што је благословио патријарх Павле и што се односи на хермафродите и накнадног погрешног (случајног или намерног) тумачења или боље рећи искривљавања речи патријарха Павла у случају крштења транссексуалца у Подгорици са благословом митрополита Амфилохија.

“Пажљиво сам прочитала саопштење митрополије црногорско-приморске и имала бих пар питања односно коментара у вези овог саопштења. Они су у овом саопштењу о крштењу транссексуалне особе позивају на патријарха Павла и кажу да је патријарх Павле након детаљне елаборације тог питања на крају закључио да се на основу потврде медицинске установе може у матичним књигама крштених уписати да је лице променило пол и уписати му друго име прихватајући медицинске разлоге за такав поступак. Трагом ове вести нашла сам Гласник СПЦ из 1986. године, ова његова изјава и то што је писало у Гласнику је ЗЛОУПОТРЕБЉЕНО. Патријарх је заправо говорио о хермафродитима, када се развијају оба пола код особе а што се примети тек у пубертету и увек је била пракса да се изврши та корективна операција не би ли ти људи могли да живе нормалан живот. Дакле, нешто што је Богом дана ствар а то је хермафродитизам, се на овај начин изједначава са нечим што је у принципу новина и што је опредељење. Опредељење да се буде мушкарац или жена без обзира на реалну полну припадност. То су две неупоредиве ствари и зато мислим да је овде дошло до манипулације и извртања речи патријарха Павла, да би се оправдало ово, ја не знам из кога разлога, крштење транссексуалне особе.

Митрополија наставља па каже: “Случајеви промене пола из оправданих и врло специфичних медицинских разлога представљају потпуно другачију стварност од пропаганде и правдања истополних односа безумне родне идеологије и слично”. Али шта је трансродно стање, промена пола, него све ово друго што су навели. Дакле, медицинске индикације због којих се ове операције врше су хермафродитизам, неке генетске абнормалности, итд, а идеја о промени пола може да се јави и на подлози шизофреније, на подлози маније, на подлози граничног поремећаја личности. Када се све те ствари искључе остаје само оно што се зове транссексуализам. Ту постоје значајне разлике између тог дифузног идентитета који се јавља у детињству и које се јавља у адолесценцији. На различите начине се то третира и гледа у психијатрији.

Ни црква у Црној Гори ни ЛГБТ се не изјашњавају да ли је ова особа хермафродит, па да је тај чин имао оправдање у речима патријарха Павла или је по среди обичан трансексуалац.”

Видовдан

Број прегледа:
hit counters free

Новости