22/1/2021 9:08
Online Counter

У Министарству одбране и Војсци Црне Горе током последње године мандата бившег министра одбране Предрага Бошковића запослен је велики број блиских сродника високих официра који су се ангажовали на промовисању политике ДПС-а у војсци, као и других јавних функционера значајних за сада већ бившу власт.

То наводе извори „Вијести“ из МО и ВЦГ, напомињући да је у те двије институције само током прошле, изборне године, запослено неколико стотина лица на пословима војника по уговору, подофицира, официра и цивилних службеника у разним органима МО.

Многи од тих новозапослених кадрова су блиски сродници неких високих црногорских официра или цивилних службеника, попут Драгане Чађеновић, супруге специјалног тужиоца Сађе Чађеновића, која је као цивилно лице постављена на дужност начелнице Војно-медицинског центра у Подгорици и примљена у активну службу ВЦГ и то у чину мајора.

У ВМЦ је средином године, у дијелу Центра који се бави здравственим услугама за припаднике полиције, запослена и Маријана Дакић, супруга тадашњег начелника Генералштаба ВЦГ, генерал-мајора Драгутина Дакића. Њега је недавно нова министарка одбране Оливера Ињац послала у пензију.

Саговорник је рекао да поједини запослени, углавном супруге официра, нису имале ни дана радног стажа и при томе су имале преко 40 година старости упркос томе што су раније анализе МО и ВЦГ указивале на проблем старосног кадра.

Законом о ВЦГ дефинисана је горња граница старости од 25 година за пријем у службу војника по уговору, али се ово односи само на њих. Тако да директор Директората МО за људске ресурсе Михаило Волков (ДПС) формално није прекршио закон када је примио супруге пуковника Жељка Радуловића и Блажа Ђуровића.

Министар Бошковић је тако официрима из ВЦГ које је „терен препознао“, омогућио запошљавање супруга, браће, сестара, кћерки, снаха и друге родбине на позицијама државних службеника и намјештеника, те официра и подофицира.

„Вијести“ из Министарства одбране нису добиле одговор на питање - колико је у протекле четири године у том ресору и у ВЦГ запослено блиских сродника високих официра ВЦГ и да ли је у тим случајевима било запошљавања лица старијих од 40 година.

Бивша Влада премијера Душка Марковића прошле је године донијела и нову систематизацију МО којом је утврђено да оно, не рачунајући Обавјештајно-безбједносни директорат и Генералштаб ВЦГ, има 239 запослених. Тиме се са ГШ и обавјештајним Директоратом дуплирао број запослених у односу на 2013.

У односу на величину Војске Црне Горе од 1.950 припадника, МО Црне Горе је процентуално дупло веће у односу на Министарство одбране Хрватске које има 995 извршилаца на 16.019 војника, колико има Војска Хрватске.

„Вијести“ од МО нису добиле одговор на питање колико извршилаца, по актуелној систематизацији, броји то министарство.

Саговорник је рекао да су непожељни кадрови слати у Одјељење за анализе и развој одбрамбеног система. Према опису посла систематизацијом, шеф тог одјељења припрема стручне основе за израду кључних докумената система одбране државе - Стратегије националне безбједности, Стретегије одбране и Стратегијског прегледа одбране, као и других стратешких докумената.

Умјесто искусних и најшколованијих официра у рангу пуковника и генерала, Бошковић је за „шефа мудраца“ како се популарно назива мјесто начелника овог Одјељења, поставио правника Луку Никчевића који није стручњак за војну стратетегију, наводи саговорник.

Из МО није одговорено ни на питања у вези именовања цивила, дипломираног правника на чело Одјељења за анализу и развој одбрамбеног система, односно структуре запослених у Одјељењу за инспекцијски надзор, те колико његових инспектора има војно образовање, односно војног искуства.

Није одговорено ни на питања колико је контрола Одсјек за инспекцијски надзор у протекле двије године имао у Директорату за људске ресурсе, Директорату за материјалне ресурсе који још на папиру води блиска сарадница бившег министра Алма Љуљанај Јовићевић, те у Обавјештајно-безбједносном директорату.

На сва ова питања одговоре нисмо добили ни од бившег министра одбране Предрага Бошковића коме смо их послали преко Информативне службе ДПС-а чији је Бошковић сада посланик у Скупштини Црне Горе.

У Одјељењу за инспекцијски надзор за инспекторе који треба да се баве контролом борбене спремности војске постављени су цивили без војног искуства.

Они се нису бавили, како је објашњено, спорним подјелама станова, незаконитим подјелама чинова, одабира кандидата и њихово слање на стручна усавршавања за која не испуњавају услове, незаконита отпуштања војника по уговору, незаконита мијешања цивилног и војног врха МО и ВЦГ у изборни процес...

Тај инспекторатски одсјек има и надлежност вршења унутрашње контроле Обавјештајно-безбједносног директората, на чијем је челу донедавно био бивши дугогодишњи полицајац Миљан Перовић. Kрајем 2018. два пуковника из овог Одјељења експресно су пензионисана, након што су најавили контролу Директорату за људске ресурсе МО. Послије тог случаја, професионални официри више нису постављани на дужност у овај инспекторат.

Број прегледа:
hit counters free

Новости