9/10/2019 8:02
Online Counter

Демократска партија социјалиста залагаће се за обнову Црногорске православне цркве, наводи се у приједлогу новог политичког програма те странке који ће бити усвојен на 8. Kонгресу те партије заказаном за 30. новембар.

“Радићемо на обнови Црногорске православне цркве, као неодвојивог дијела црногорског државног и националног идентитета. Наша је додатна обавеза снажење црногорског националног идентитета, који је највише на удару оних који својим патерналистичким приступима и негацијом црногорског националног и културног идентитета суштински негирају потребу постојања Црне Горе”, наводи се у приједлогу програма у дијелу идентитета.

У питању је значајна измјена политичког програма ДПС-а када је у питању однос те странке према црквеном питању, имајући у виду да су на прошлом конгресу у свом политичком програму записали да се залажу за једну православну цркву у Црној Гори.

“У циљу превазилажења подјела у црногорском друштву, а поштујући највеће међународне стандарде, ДПС остаје привржена опредјељењу да се подјела међу православним вјерницима може превазићи уважавањем историјских чињеница, као и савремених стратешких државних циљева, кроз јединствену и организационо самосталну православну цркву која ће простор свог дјеловања ускладити с међународно признатим границама државе Црне Горе”, истиче се у политичком програму ДПС-а, који је усвојен на 7. Kонгресу одржаном 2016. године.

Идеју о једној православној цркви у Црној Гори посљедњих годину дана је заступао предсједник ДПС-а Мило Ђукановић, али је та иницијатива оштро критикована и одбачена од стране Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве.

У новом политичком програму ДПС-а подсјећа се да је та партија у “снажењу црногорског државног и националног идентитета, направила неке важне кораке и допринијела његовом утемељењу и дефинисању”.

“Ипак, остао је још један искорак којим ћемо исправити велику неправду учињену Црној Гори на почетку 20. вијека”, наводи се у приједлогу програма који је упућен предсједницима свих општинских организација. Додаје се да је та странка поборник принципа раздвојености државе и вјерских заједница, што је уставни и универзални европски принцип.

“Одлучно заговарамо немијешање државе у дјеловање вјерских заједница које почива на религији. Али, исто тако, противимо се мијешању вјерских заједница у послове државе. Посебно политичком дјеловању које је неспојиво с њиховом мисијом”, пише у приједлогу новог политичког програма Демократске партије социјалиста.

Извор: Побједа

Број прегледа:
hit counters free

Новости