15/10/2020 13:44
Online Counter

Руски председник Владимир Путин отказао је најављивани долазак у Србију, сазнају портал Nova.rs и лист Данас.

Kако наводе извори Данаса, Kремљ није открио због чега је Путин одустао од најављиваног доласка, "али Русима свакако није по вољи недавно српско приближавање америчким позицијама".

И портал Nova.rs, позивајући се на своје изворе, јавља исто.

"Путин неће доћи у Србију, иако је то месецима најављивано. Његов долазак је предвиђен за 20. октобар, кад је прослава Дана ослобођења Београда. Тада је требало да присуствује церемонији освећења Храма Светог Саве. Међутим, он готово сигурно неће бити ту тог дана", наводи извор Nova.rs из Српске православне цркве.

За Nova.rs су из амбасаде Русије у Београду рекли да немају информацију о томе да ће њихов председник у октобру боравити у српској престоници, иако се о томе већ дуго говори у српској јавности.

О доласку Путина у Србију је раније говорио за Nova.rs и патријарх Иринеј, наводећи да је одређен термин за поновно отварање Храма Светог Саве, те да очекује да ће тој церемонији присуствовати и шеф руске државе.

"Ми смо тај термин одредили, али је питање да ли ће бити могуће организовати у другој половини октобра. То зависи од многих фактора и чињеница. Ми имамо наде да ће том чину присуствовати председник Русије Владимир Путин и од те идеје нисмо одустали. Понављам, то ће се догодити ако услови дозволе", рекао је Иринеј за Nova.rs у августу.

Раније је сличну најаву дао и сам председник Србије Александар Вучић, након што је у јуну боравио у Москви. "Путин је потврдио да у октобру долази у Србију. Биће то величанствен догађај, када будемо отварали Храм Светог Саве. То ће бити и дани који ће потврдити заједничку борбу српског и руског народа у Другом светском рату", написао је Вучић након сусрета са председником Русије.

Амбасадор Русије: Измишљотина да је Путин отказао Вучићу посету Србији

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко одбацио је наводе о отказивању посете руског председника Владимира Путина Србији као „потпуну и неодговорну измишљотину“.

„Невероватна писанија у листу ‘Данас’ да је руски председник Владимир Путин ‘отказао’ српском председнику Александру Вучићу. То нема никакве везе са стварношћу и јесте потпуна и неодговорна измишљотина“, написао је Боцан-Харченко на Твитеру.

Амбасадор је навео да су председници Русије и Србије „у сталном и садржајном контакту и увек међусобно координишу своје потезе“.

„Чим дође време, све ће бити званично обелодањено“, додао је Боцан-Харченко.

Позивајући се на незваничне изворе из дипломатских кругова, „Данас“ је објавио да Путин неће посетити Београд у октобру, како је раније најављивано.

Број прегледа:
hit counters free

Новости