14/3/2020 13:49
Online Counter

Регистрован трећи случај вируса у Чачку, известан број пацијената чека на резултате налаза, док се у кућној изолацији налази 118 особа

ЗДРАВСТВЕНА радница, односно лекарка ЗЗЈЗ у Чачку, како сазнајемо, заражена је вирусом корона, и то је потврдио Институт “Торлак”.

То је трећа особа из Чачка код које је установљен вирус, а по свему судећи, она је инфицирана на прослави 18. рођендана, на којој је присуствовала гошћа из Немачке, код које је такође констатована инфекција вирусом корона.

Прва особа из града на Морави која је заражена, да подсетимо, била је мушакарац старости од око 40 година, који је био у контакту са радницима из Кине смештених у кампу у Паковраћу код Чачка, а где је он био ангажован на инжењерским пословима. Иначе, сви неимари из Кине су тестирани и они се налазе у карантину.

По речима др Михаила Луковића, чувеног инфектолога и епидемиолога који се налази на челу чачанског тима за борбу против короне, известан број пацијената чека на резултате налаза, док се у кућној изолацији налази 118 особа. У чачанској Општој болници једна особа је хоспитализована са благим симптомома респираторне инфекције.

– Епидемиолошка ситуација се прати и дају се телефонска упутства за понашање лица која позивају – наводи се у саопштењу које је потписао др Луковић.

Посете у чачанској болници су забрањене до даљњег и апелује се на грађанство да без преке потребе не ангажују болничке капацитете, да редовно узимају своју терапију и да се придржавају упутстава свог изабраног лекара. На снази је наредба о забрани окупљања на јавним местима у затвореном простору када се окупља више од 100 људи, а како наводи др Луковић, инспекцијске службе појачале су надзор.

Родитељи ђака чачанске Гимназије и Економске школе, у којима, да подсетимо, због изузетно малог броја ученика који су дошли у школу, није било наставе у петак, најављују да децу неће слати ни од понедељка у школске клупе. Они су, као и Синдикат образовања Чачак, осудили претњу министра просвете Младена Шарчевића да ће директори ове две установе сносити санкције пошто су на своју руку затворили школе.

Ђаци ове две школе су такође присуствовали прослави пунолетства, на којој је била жена из Немачке која је заражена корона вирусом, као и докторка из ЗЗЈЗ Чачак код које је јуче потврђено присуство вируса.

Број прегледа:
hit counters free

Новости