4/2/2020 16:56
Online Counter

Потпрeдсједник ПДП-а Игор Црнадак учествује на редовном састанку Политичке скупштине Европске народне партије (ЕПП), који се одржава 3. и 4. фебруара у Европском парламенту у Бриселу.

„На састанку је, између осталог, донесена одлука да се сљедећи састанак лидера партија чланица Европске народне партије одржи 6. маја у Загребу за вријеме Самита ЕУ - Западни Балкан, чиме је  ЕПП још једном потврдила своју опредјељеност и посвећеност процесу проширења и наставку интеграције земаља Западног Балкана у  ЕУ“, рекао је Црнадак.

Коментаришући изјаву српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да се нада да ће БиХ добити статус кандидата за чланство у ЕУ заједно са Албанијом и Сјеверном Македонијом у мају ове године, Црнадак је рекао да би високи функционери, поготово они у чијој је надлежности вањска политика, требали познавати елементарне чињенице:

„Албанија је званично земља  кандидат за чланство у ЕУ од 2014. године, а за Сјеверну Македонију ова одлука је донесена још 2005. године. Овакво незнање и, благо речено, лапсуси негативно утичу на углед и међународни имиџ Републике Српске и БиХ“, рекао је Црнадак.

Он је подвукао да се ПДП залаже за што брже испуњавање препорука ЕУ за БиХ, посебно у дијелу владавине права, обезбјеђивања поштених избора и борбе против корупције, како би се у најкраћем року донијела одлука о статусу кандидата.

Такође, ПДП подржава напредак и других земаља из региона и надамо се да ће Сјеверна Македонија и Албанија ускоро добити датум почетка преговора о чланству у ЕУ.

Број прегледа:
hit counters free

Новости