4/9/2019 21:56
Online Counter

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, замолио је, отварајући манифестацију “Дани Српске у Србији” вечерас у Београду, за подршку за његову иницијативу да се ова манифестације убудуће умјесто “Дани Српске у Србији” зове “Дани Српске и Србије”, јер то јединство мора да се његује.

“Дио смо једног народа, једне културе, вјере, блискости по којој изгледа да се многи познајемо, али никада није довољно да се да се додатно упознамо и сазнамо више о нама и то је смисао ових дана и нашег доласка из Српске у Србију”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Срби су једно и биће увијек једно.

“Ништа нас не може зауставити ни тешки политички окршаји које водимо у Српској у готово непријатељском окружењу већ готово двадесетак година, борећи се за свој политички статус, аутономију коју смо освојили”, додао је он.

Он је навео да је народ који се жртвовао у вријеме грађанског рата у БиХ имао довољно свијести да очува политичку аутономију у Републици Српској и мало је народа не само на овим просторима, него било гдје, који су могли да издрже тортуру и притиске међународног фактора.

Додик је рекао да је тај међународни фактор ишао за тим да укине оно што је било политичко постигнуће Дејтона, скрнавећи основне вриједносит тог уговора, покушавајући да направе унитарну БиХ, у којој није било и нема мјеста за Србе.

“Срби су научили да само борба за слободу подразумијева борбу за државу и тамо гдје нисмо имали државу, никада нисмо имали ни слободу”, рекао је Додик.

Он је навео да о томе најбоље говори статус српског народа у земљама бивше Југославије од Словеније, Хрватске, Федерације БиХ, нажалост и у Црној Гори, а да се не говори о Косову и Метохији, али у Сјеверној Македонији.

“Свуда гдје Срби нису успјели да се конституишу своје историјске напоре и очувају се, угрожена је њихова слобода”, рекао је Додик.

Он је навео да је Република Српска данас слободна заједница српског народа и других који хоће да у њој живе несметано.

“Ми то показујемо и данас смо једина одржива заједница у БиХ, једини бисмо могли сами да наставимо јер све што тамо постоји /у БиХ/, не може да егзистира, ни БиХ, ни ФБиХ, ни кантони. А Република Српска има све”, рекао је Додик.

Он је додао да Република Српска има територију, народ који ту државу хоће, има власт коју тај народ бира и све критеријуме који су потребни да се међународно верификује статус државе, осим воље великих.

“Али, та воља може бити промјењива и ми морамо да се наоружавамо стрпљењем, жељом за реализацију оног циља који је несумњиво у душама свих наших људи, а то је јединство у сваком смислу са Србијом”, истакао је Додик.

Он је навео да су у Српској загледани у Србију, којој очигледно добро иде и која иде добрим путем под руководством њеног предсједника Александра Вучића, којем је захвалио за пажњу коју пружа Српској и помоћ коју несебично упућује ових дана, као и бригом да се очувају основне ствари у Републици Српској.

Напомињући да Србија има много отворених потреба широм Србије, Додик је навео да је Вучић хтио и успио заједно са Српском, да се у свакој општини у Републици Српској реализује један од пројеката који ће бити финансиран из буџета Србије.

“У све једној од 63 општине у Српској и четири српске општине ФБиХ присуствујемо изградњи одређених пројеката који треба да буду брзо завршени и ја се морам захвалити за то”, рекао је Додик.

Он је додао да Српска вјерује да јој само јака Србија може снажно помоћи, Србија која се гради, и гдје се види динамика на сваком кораку.

“То ме радује јер знам да само стабилна и снажна Србија јесте гарант слободе свих Срба гдје год били. Ова манифестација се показала као мјесто окупљања, емоција, на којем се сусретнемо да бисмо поново закључили да смо и прошле године и претходних седам били овдје”, рекао је Додик.

Манифестацији, чији је организатор Представништво Републике Српске у Србији, присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, министар просвјете и културе Наталија Тривић, министар за привреду и предузетништво Вјекослав Петричевић и директор Полиције Српске Дарко Ћулум.

Отварању “Дана Српске у Србији” присуствовали су и министар одбране Србије Александар Вулин и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас, отварајући манифестацију “Дани Српске у Србији”, да би, када би ишао до краја, могао да говори о томе да Република Српска и Србија јесу једно и да ће бити једно и да их ништа не може зауставити.

“Када бих ишао до краја могао бих да говорим о томе да јесмо једно и да ћемо бити једно и да нас ништа не може зауставити, ни тешки политички окршаји које водимо у Републици Српској у готово непријатељском окружењу већ двадесетак година борећи се за свој политички статус, аутономију коју смо освојили”, истакао је Додик.

Он је у поздравном говору обраћајући се присутнима у Народном позоришту у Београду нагласио да су дио једног народа, једне културе, једне вјере.

“Дио смо једне блискости по којој изгледа да се много и познајемо, а никад није довољно да се довољно упознамо и сазнамо више о нама и то је смисао ових дана нашег доласка из Републике Српске, ако се то тако, уопште може назвати, овде у Србију и могли бисмо замолити организаторе, ако је могуће за иницијативу коју би сви подржали да умјесто Дани Српске у Србији буду Дани Српске и Србије јер је то јединство које морамо да његујемо”, навео је Додик.

Број прегледа:
hit counters free

Новости