18/9/2019 21:40
Online Counter

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да ова странка одбацује било какве приједлоге о томе да буде формирана “Република БиХ” и да се изврши њена територијална трансформација, наводећи да то представља урушавање Дејтона, да је антиуставно и угрожава мир у БиХ.

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци, након сједнице Главног одбора СНСД-а, рекао да је то за СНСД неприхватљиво.

Он сматра да, уколико се не буде поштовао изворни Дејтон, треба примјењивати одредбе Устава БиХ, акт о грађанским правима и слободама у којем је предвиђено право на самоопредјељење.

“Утврдили смо да је увођење бонских овлаштења било мимо Устава и да није било у складу са међународним споразумом, те да све што је произведено на бази тих овлаштења сматрамо привременим”, додао је Додик.

Он је поручио да СНСД одбацује интервенционизам међународне заједнице и наметнуте одлуке високог представника и тражи дијалог у оквиру БиХ о свему што је било тема тог интервенционизма, прије свега о законима који су мијењали систем надлежности.

Додик је на рекао да су на данашњој сједници Главног одбора СНСД-а усвојена 64 закључка о различитим областима као осврт на ситуацију у Српској и БиХ, од политичке ситуације, економије, образовања до демографије.

Он је навео да је Главни одбор формирао комисију која ће утврдити коначну верзију закључака у наредних неколико дана.

Број прегледа:
hit counters free

Новости