14/9/2019 12:51
Online Counter

Административни одбор разматраће предлог да се посланицима који не долазе на сједнице Скупштине Црне Горе смање плате за 40 одсто. У захтјеву који је Одбору доставио генерални секретар Скупштине Александар Јовићевић подсјећа се да 14 посланика опозиције није учествовало на ванредној сједници која је одржана 23. августа, пишу Вијести.

Он је подсјетио да сједници нису присуствовали посланици Демократске Црне Горе Алекса Бечић, Зденка Поповић, Борис Богдановић, Момо Копривица, Мијомир Пејовић, Данило Шарановић, Џенан Колић и Валентина Минић и посланик грађанског покрета УРА Дритан Абазовић.

Наводи се да на сједницу нису дошли ни посланици Социјалдемократске партије (СДП) Драгиња Вуксановић Станковић и Џавид Шабовић, представници Социјалистичке народне партије (СНП) Данијела Павићевић и Срђан Милић, као и Коча Павловић из Демократског фронта (ДФ). Јовићевић је члановима Одбора појаснио и да су Вуксановић Станковић и Павићевић најавили да ће одсуствовати са сједнице, док Павловић није дошао због здравствених разлога.

У допису се подсјећа на члан 56а Пословника Скупштине којим је предвиђено да посланику који неоправдано одсуствује са једне сједнице парламента или одбора у току мјесеца плата буде умањена за 40 одсто. Посланицима који током мјесеца неоправдано одсуствују са двије или више сједница Скупштине или одбора, како се истиче, мјесечна зарада се умањује за 50 одсто. То практично значи да ће, уколико чланови Одбора подрже захтјев Јовићевића, посланицима Демократа и Абазовићу плате бити умањене за око 500 еура, док ће Шабовић примити скоро 700 еура мање, а Милићева плата биће умањена за 650 еура.

Одредба према којој се кажњавају посланици који не долазе на сједнице усвојена је уочи љетње паузе у раду парламента, а предлог за измјене пословника тада је предложио посланик Либералне партије (ЛП) Андрија Поповић. Док су у опозицији упозоравали да владајућа већина на тај начин покушава да дисциплинује посланике, Поповић је тврдио да су сличне казне предвиђене у парламентима 27 држава Европе.

Број прегледа:
hit counters free

Новости