23/5/2020 10:49
Online Counter

Непостојање демократије као друштвеног уређења најбоље осликава бесмисленост Скупштине Црне Горе као законодавне власти. То потврђује и податак да, од почетка актуелног сазива Парламента, до данас, скупштинска већина није прихватила нити један једини предлог опозиционих партија.

Наиме, опозициони посланици који су учествовали у раду парламента предложили су 189 амандмана, предлога закона, измјена и допуна закона, резолуција, предлога за повлачење, а све то је садржало 383 члана и 654 предлога рјешења у наведеним актима, од чега нити један једини није усвојен. Највећи број предлога није чак ни уврштен у дневни ред, а камоли усвојен. Од толико предлога, макар је један морао бити вриједан расправе. Макар се о једном могло дискутовати и гласати, па и да се одбије, некако би личило на демократију.

У уређеним државама власт прихвата предлоге опозиције и то је сасвим нормално, јер је и опозиција дио законодавне власти, а и не станује баш сво знање у једном Kлубу посланика. Тим принципом се воде политичари у уређеним демократијама. Међутим, у оним дивљим каква је црногорска, а које ни по чему не асоцирају на демократије, интерес државе и грађана не постоји. Постоји интерес партије, Демократске партије социјалиста, разумије се, а она је подређена онима који је воде – тајкунима и криминалацима. У таквом систему није ни за очекивати да они, који упорно позивају на прекид бојкота и повратак у Скупштину, јер партитократију пред очима међународне заједнице покушавају прикрити симулирањем демократије, усвајају само она рјешења у којима криминалци и тајкуни не виде могућност за профитом.

Такав рад у Синђином парламенту пандан је његовом конституисању. Озбиљан и одговоран политички субјект нема шта да тражи у пленарној сали у којој се даје легитимитет таквом дому. И узалуд вапаји и лицемјерни позиви на дијалог од стране ДПС-а, Демократе не прекидају бојкот Скупштине која је више ДПС-ова партијска просторија него законодавна власт. Опозиција ту само може да изиграва декор и даје легитимитет партитократији.

Имјајући у виду све ове чињенице, прекид бојкота представља без икакве дилеме једну од највећих услуга Милу Ђукановићу, коме у потпуности одговара то да опозиција саопштава ставове и предлоге у његов микрофон. Нарочито му одговара ако се та прича своди на идентитетска питања и подјеле грађана по различитим шавовима. И на крају. Док год ДПС буде на челу државе, демократију, Европску унију, слободу медија, развој, напредак, искорјењивање криминала и корупције, рад у интересу грађана и државе, можемо само да сањамо, а што потврђују изјаве са највећих међународних инстанци као и извјештаји реномираних агенција попут Freedom house.

Зато данас, након што је пракса словом и бројем показала сву бесмисао опозиционог учешћа у раду такве Скупштине, Демократе још једном, са пуним правом, позивају опозиционе колеге да напусте парламент и да се заједно обавежено на бојкот избора, све до успостављања фер услова за њихово одржавање, под медијацијом међународне заједнице.

Демократска Црна Гора

Број прегледа:
hit counters free

Новости