13/8/2020 21:05
Online Counter

После скандалозне изјаве да је он „отац руског народа“, Ватоломеј је истог дана дао још једну небулозну изјаву, која несумњиво потврђује дијагнозу коју смо већ поставили српским новотарцима - Dementia ziziulasensis.

Вартоломеј је на празник Светог Пантелејмона говорио о непријатељима Матере-цркве, нагласивши да „ми имамо неблагодарну децу, али све их прихватамо с љубављу“.

Поглавар истанбулске четврти Фанар са свега неколико стотина верника, назвао је Московску патријаршију, која је прикинула евхаристијско општење с Константинопољем после његовог признавања аутокефалије украјинским расколницима,  - непријатељем и „неблагодарном децом“.

По извештавању портала Orthodox Times, Вартоломеј је говорио директно о видљивим и невидљивим непријатељима Константинопољске цркве – матере и о неблагодарној деци, која су имала корист од Константинопољске цркве, али сада је онај „Који са мном хлеб једе подиже пету своју на ме” (ср. Јн. 13,18).

„Ми имамо непријатеље, поента није у томе што их немамо, већ што их је много...'' – цитира поменуто издање речи патријарха расколника и јеретика Вартоломеја. Непријатељи нису само они који то говоре и које ми знамо као своје непријатеље, већ и они који уживају благодети Васељенске патријаршије, њени духовни следбеници. Тако да имамо и незахвалну децу, али све их прихватамо с љубављу“.

Поглавар Фанара је подсетио да је после давања аутокефалије такозваној „Православној цркви Украјине“, Московска патријаршија „прекинула општење с Васељенском патријаршијом, то јест са својом Матером-црквом“.

„Међутим, Васељенска патријаршија није прекинула општење с Руском Црквом. Чак и јутрос, док смо вршили богослужење на дан Светог Пантелејмона, поменули смо патријарха московског Кирила“, - додао је он.

Вартоломеј је даље нагласио да "својом љубављу, молитвом и разумевањем настављамо да прихватамо све, непријатеље и пријатеље".

Посебно је подвукао забринутост Константинопољске цркве за сваког верника "без обзира на његово / њено национално порекло, јер се она брине за духовне потребе и подршку румунских, украјинских, руских, молдавских, гагауских и, у новије време, грузијских православних хришћана који су дошли као имигранти и сада стално живе у Константинопољу, и постају стадо Мајке - Цркве."

Вартоломеј је умишљајући источног папу раније рекао да је Константинопољска патријаршија „од посебне вредности како за нас, грчке православце, тако и за све православне“, и „нове православне аутокефалне цркве које су од нас добиле исцељење. Нажалост, има и нерођене деце, али има и незахвалне деце, која не цене оно што су добили од Константинопоља: крштење, културу, ћирилицу и остало."

Приређивач: „Борба за веру“

Број прегледа:
hit counters free

Новости