21/7/2019 8:52
Online Counter

Српска православна црква (СПЦ) у Црној Гори плаши се губитка монопола у неким стварима, оцијенио је шеф црногорске дипломатије Срђан Дармановић и поручио да неће бити никаквог безакоња и отимања имовине.

Он је подсјетио да су закон о слободи вјероисповијести прихватиле све вјерске заједница у Црној Гори, осим СПЦ, која нарочито потенцира питање имовине.

Дармановић је казао да Венецијанска комисија никада не би прихватила законски текст који би био у супротности са европским стандардима, додајући да сматра да нема опасности које потенцира СПЦ у Црној Гори.

“Мислим да је нешто друго посриједи – да се СПЦ плаши губитка неких монопола у неким стварима. Никаквог безакоња и отимања имовине неће бити и то гарантују одредбе закона", рекао је Дармановић за Глас Америке.

Он сматра да се ради о томе да ће држава одредити која ће културна добра Црне Горе доћи под државну имовину.

"Али ће коришћење остати исто. Постоји интересантан документ о храму Светог Саве у Београду. Kорисник је СПЦ, а власник држава. У Црној Гори се ништа другачије неће десити сем таквог модела који је уобичајен", рекао је министар вањских послова.

Говорећи о томе да ли се ово питање политизује, Дармановић је одговорио да је СПЦ "прије свега политички чинилац у Црној Гори, па онда вјерски".

Број прегледа:
hit counters free

Новости