31/7/2020 16:34
Online Counter

Специјални суд у Београду осудио је данас на јединствену казну од девет година затвора година Дарка Шарића као организатора криминалне групе која је „опрала” више од 20 милиона евра „прљавог” новца, за који се верује да је стечен кријумчарењем кокаина.

Његови сарадници осуђени су на казне од две до седам година затвора, једна оптужена је ослобођена од оптужби, док је против двојице оптужба одбијена.

Небојша Јестровић осуђен је на пет година затвора, некадашњи Шарићев адвокат Радован Шртбац на седам година затвора, док су на по четири године осуђени су Предраг Милосављевић, Зоран Ћопић, Маринко Вучетић, Бојан Станојковић и Бобан Стоиљковић.

На по три године затвора осуђени су Аргуш Ердинћ и Марко Дабовић, а по две године су добили Горан Богдановић и Стевица Костић.

Супруга адвоката Штрпца, Дубравка Шртбац ослобођена је од оптужби, као и Немања Крстајић, док је против Небојше Спасића и Душана Ковачевића суд одбио оптужбу.

Против оптуженог Андрије Крловића 8. јула је раздвојен поступак због болести.

Шарићу је за прање новца изречена казна од седам година, а за потстрекавање других на прање новца четири године затвора, а као јединствену казну суд му је изрекао девет година.

Проглашен је кривим јер је „прљав” новац криминалне групе од шверца кокаина инвестирао у легалне токове, навео је поред осталог судија Синиша Петровић, напомињући да је све рађено по претходном договору и са знањем Шарића.

Шарић није присуствовао изрицању пресуде, по сопственој жељи да не буде привођен из Окружног затвора у Београду, где се налази у притвору од марта 2014. године, када се предао српским властима након вишегодишњег бекства.

Ово је првостепена пресуда на коју и тужилаштво за организовани криминал и одбрана имају право жалбе Апелационом суду у Београду.

Пресуда је донета већином гласова трочланог судског већа.

Суд је такође наложио пресудом одузимање имовине прибављене кривичним делом и то: привредно друштво „Млади борац” Сонта, „Јединство” Гајдоба, „Митросрем” Сремска Митровица, УТП „Путник” ад Нови Сад, ХТДП „Војводина” Нови Сад, „Братство” Прешево, „Данзо инвест”, имовина АМЦ „Звезда” из Панчева-конкретно магацински простор у улици Стевана Шупљикца број 88 и право коришћења пратеће катастарске парцеле број 1976/4 КО Панчево и три стамбена објекта у Београду, на углу Јухорске и Дантеове улице, на катастарским парцелама број 1415/3 и 1330/4, уписаним у пописном листу број 6806 КО Београд 2.

Окривљени су такође обавезани да надокнаде трошкове кривичног поступка , под претњом принудног извршења, а одлука о висини трошкова кривичног поступка ће бити донета у форми посебног решења када се прибаве тачни и прецизни подаци о њиховој висини, саопштио је суд након изрицања пресуде.

У саопштењу се даље наводи да се сви осуђени обавезују да на име паушала плате суду износ од по 50.000 динара у року од 15 дана од дана правноснажности пресуде, под претњом принудног извршења.

У односу на окривљене према којима је оптужба одбијена и који су ослобођени од оптужбе, трошкови кривичног поступка падају на терет буџетских средстава суда, наводи суд.

Подсећа да се у овом поступку оптужени терете за догађаје који су се одиграли у току 2008, 2009. и 2010. године.

„Прљав” новац криминалне групе, коју је 2008. године оформио окривљени Дарко Шарић са више других лица, а која се бавила кријумчарењем кокаина дрога, уводили су у легалне новчане токове и прикривали његово незаконито порекло.

То су, како сматра суд, радили тако што су наведеном периоду вршили конверзију и пренос имовине, инвестирајући прљав новац у куповину, узимање под закуп и преузимање појединих предузећа, пољопривредног земљишта и других непокретности на територији Србије, као и финансирањем пословања тако купљених и преузетих предузећа, а све у циљу превођења прљавог новца у легалне токове и прикривање његовог незаконитог порекла и стварног власништва.

У овом процесу суд је поступао по више оптужница Тужилаштва за организовани криминал које су сукцесивно, у различитим временским размацима, достављане суду и то тако да је последња од њих достављена 21. фебруара 2014. године.

За кривично дело прање пара за које се Шарић и остали терете запрећена је казна до 12 година затвора. За удруживање у криминалну групу до пет година.

Шарић је у другом поступку због организовања групе за кријумчарење кокаина, у децембру 2018. године осуђен на 15 година затвора и сада се чека одлука Апелационог суда по жалбама у том случају, преноси Танјуг.

Тужилаштво тврди да су Шарић и остали „опрали” око 22 милиона евра, зарађених кријумчарењем кокаина, а оптужени су то негирали.

Према наводима оптужнице за прање пара, новац од продаје кокаина који је набављан у земљама Јужне Америке пребациван је у Србију преко офшор компанија и уплаћиван на рачуне домаћих предузећа и појединих банака.

Ова средства коришћена су за приватизацију друштвених предузећа, али и куповину некретнина и земљишта.

Новац је, између осталог, улаган и у новосадски хотел „Путник”, „Митросрем” из Сремске Митровице, „Палић” из Суботице, бројне некретнине на Златибору. Оптужени се, међутим, бране да су инвестирали у предузећа и земљишта, али и да је реч о легално зарађеном новцу.

Шарић се, након вишегодишњег бекства, 18. марта 2014. године предао српским властима, након чега је ухапшен и од тада се налази у притвору.

Број прегледа:
hit counters free

Новости