20/8/2019 19:48
Online Counter

Дубока неслагања у Посебном клубу посланика у Скупштини Црне Горе довела су до нове неизвјесности, односно до непознанице да ли ће представник овог клуба, иако буде обезбијеђено мјесто, учествовати у раду Одбора за свеобухватну реформу изборног и другог законодавства.

Према незваничним информацијама Дневних новина шеф Посебног клуба посланика Александар Дамјановић и Горан Даниловић, функционер Уједињене Црне Горе, не слажу се и потпуно различито размишљају о овом Одбору, па је ситуација у овом клубу дошла до усијања, иако Дамјановић има већинску подршку колега из клуба.

Горан Даниловић сматра да не треба учествовати у његовом раду без гаранција да ће бити формирана техничка влада, док је Дамјановић за то да се уђе у Одбор, па ће сходно развоју ситуације одлучити да ли наставити рад. У политичким кулоарима се говори да својим искључивим противљењем Даниловић иде на руку Демократском фронту, који је замрзао свој рад у Одбору и који тражи начин да се из њега извуче, али да за то буде крив неко други. Фронту одговара да Посебан клуб посланика нема мјесто у Одбору или да одбију да учествују у његовом раду. У том случају ДФ би могао да каже да већина опозиције одбија рад у таквом Одбору и повуче се из њега, што би, можда, довело и Демократе у позицију да донесу такву одлуку.

У Посебном клубу посланика који има пет посланика мишљења по овом питању су подијељена, али је већина уз Дамјановића. Мишљење Горана Даниловића дијели његов партијски колега Горан Радоњић, док су за улазак у Одбор, поред Дамјановића и предсједник Радничке партије Јанко Вучинић и независна посланица Анка Вукићевић.

Подсјетимо, Александар Дамјановић је прије неколико дана изјавио да његовом посланичком клубу припада једно мјесто у Одбору за свеобухватну реформу изборног законодавства и да би свако друго рјешење, као плод разних договора, било грубо кршење закона.

Ванредна сједница Скупштине Црне Горе, на којој је предвиђено да се изврши попуна Одбора за свеобухватну реформу изборног и другог законодавства, заказана је за 23. август на предлог посланичког клуба Демократске партије социјалиста. Исти дан би требало да буде одржана и сједница Административног одбора.

Kандидати Демократа Момо Kопривица и Данило Шарановић 31. јула нијесу изабрани у одбор, јер Административни одбор није завршио расправу о томе до поноћи, када је морало да се заврши прољећно засиједање. Дамјановић, међутим, спори такву одлуку јер у случају да његов клуб предложи кандидата Демократе не би могле кандидовати два представника у одбор, већ једног. Тиме би опозиција имала попуњених седам мјеста која им, по одлуци о образовању одбора, припадају.

На другој страни Даниловић сматра да су домети Одбора врло слаби и да опозиција не смије да учествује у изборним реформама без гаранција о формирању техничке владе.

“То не значи да се прво направи техничка влада па да онда радимо, него да се политичким споразумом власти и опозиције обавежемо да ће све усаглашено на Одбору спровести та влада”, рекао је Даниловић медијима.

Опозициони чланови у одбору су Страхиња Булајић, Предраг Булатовић и Бранка Бошњак из ДФ-а, затим Рашко Kоњевић из СДП-а, као и Неђељко Рудовић из Kлуба СНП-Демос.

Преостала два слободна опозициона мјеста могла би бити једно за Демократе, друго за Посебни клуб посланика, али то ће зависити од одлуке Посебног клуба посланика да ли ће ући у одбор. Одлуком о формирању Одбора за свеобухватну реформу изборног и другог законодавства предвиђено је да то тијело има 14 чланова, и то по седам из парламентарне већине и опозиције.

Број прегледа:
hit counters free

Новости