30/7/2020 8:49
Online Counter

На празник равноапостолног великог кнеза Владимира, који је Дан крштења историјске Русије, 28. јула 2020. године, патријарх московски и све Русије Кирил одслужио је Божанску Литургију  у катедралном храму Христа Спаситеља у Москви.

Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве, одржан од 24. до 29. јуна 2008. у Москви, у спомен на Крштење историјске Русије, установио је да се на празник светог равноапостолног кнеза Владимира 15/28 јула „савршава богослужење по уставу великог празника и да се тиме ода дужна част Крститељу историјске Русије“. У Русији, Украјини и Белорусији Дан светог кнеза Владимира унет је у календар државних празника и прославља се и црквено и друштвено. Свечаности с богослужењима одржавају се у свим епархијама Руске Цркве.

При доласку у храм Христа Спаситеља патријарх Кирил се поклонио чесним моштима светитеља Филарета, митрополита московског. Саслуживао му је велики број митрополита, архиепископа, епископа, као и високорангираних свештеника и ђакона.

Саслуживали су и представници помесних правосланвих Цркава при Патријарху московском: митрополит филипопољски Нифон (Антиохијска Православна Црква); епископ моравички Антоније (СПЦ); архимандрит Серафим (Шемјатовски) (Православна Црква Чешких земаља и Словачке.

Богослужењу су присуствовали: председник Комитета по међународним питањима Државне думе ФС РФ Л.Е. Слуцки; посланик државне Думе ФС РФ и саветник градоначелника Москве, саветник Патријарха московског по питањима изградње, координатор Програма изградње православних цркава у Москви В.И. Ресин; директорка за информације и штампу Министарства спољних послова РФ Марија В. Захарова и други.

Певао је патријаршијски хор при овоме храму, а богослужење су преносила два ТВ канала Сојуз и Спас.

На Литургији су читани празнични антифони Дана крштења историјске Русије, састављени 1988. поводом 1000-годишњице овог историјског догађаја.

На сугубој јектенији су прочитане још три пригодне прозбе, а Свјатејши Патријарх је произвео посебну молитву како поводом овога празника, тако и за прекраћење пандемије. Проповедао је истрински епископ Серафим.

После отпуста, из олтара је изнет и на централном налоњу постављен ковчег са честицом моштију равноапостолног кнеза Владимира, пред којим се Сверуски патријарх молио и целивао га. Произнете су и молитве поводом имендана председника Русије Владимира В. Путина.

Богослужење је окончано многољетствијем Свјатјејшем патријарху Кирилу и председнику Владимиру Владимировичу поводом рођендана.

У наставку је Свјатјејши Кирил уручио орден Светог Алексија, митрополита кијевског, московског и све Русије, III степена, епископу моравичком Антонију, викарном епископу Патријарха српског и старешини Српског подворја у Москви.

Ректор Сретењског ставропигијалног мушког манастира, архиепископ верејски Амвросије, иначе ректор Сретењске духовне семинарије, добио је орден Светог Макарија, митрополита московског, III степена.

Извор: Patriarchia.ru

Број прегледа:
hit counters free

Новости