14/10/2022 22:11
Online Counter

Светосавска српска листа предлаже да 26. новембар буде дан града Подгорице. Најзначајнији датум у историји главног града Црне Горе, дан када је почело засиједање Велике Скупштине српског народа у Црној Гори, 1918. године, нема конкуренцију као традиционални датум кога треба обиљежити и славити.

Привилегију да је ова Велика Скупштина одржана управо у нашем граду треба обиљежити подједнако свечано колико то раде и грађани Новог Сада, који као један од градских празника славе датум уласка Војводине у јединствену српску државу, а касније и у југословенску заједницу, 25. новембра 1918. године.

И Црна Гора је на сличан начин приступила народним интеграцијама које су биле примјерене том времену, а Подгорица је имала част да угости унионисте, бјелаше, са подручја Црне Горе и српске Метохије. Делегати су листом гласали за слободу српског народа у Црној Гори, Метохији и Уједињено Српство.

СВЕТОСАВСКА предлаже да се тим поводом установи Новембарска повеља која би се уручивала културним ствараоцима који превазилазе локалне оквире. У времену инсистирања на европским интергацијама, није ни најмање логично да било ко у Црној Гори оспорава капацитете регионалних интеграција које су у једном времену трајно обижежиле садржај историјске мисије Црне Горе као српске Спарте и Пијемонта Српства, како су то знали да нагласе владари из куће Петровића.

Празнујући 26. новембар СВЕТОСАВСКА ће се залагати за традиционални мирни национални марш грађана Подгорице од будућег храма на Немањином граду, преко Булевара Немањина обала, улицом Слободе, до цркве Светога Ђорђа, а онда преко Миленијума до храма Христовог васкрсења. Нека по томе 26. новембар постане симбол нове Подгорице, истинског града слободе и интеграција.

мр Мирко Рмандић, носилац СВЕТОСАВСКЕ СРПСКЕ ЛИСТЕ - Саберимо се за Немањин град

Број прегледа:
hit counters free

Новости