6/6/2021 14:23
Online Counter

Скупштина Србије сутра ће расправљати о предлогу за промену Устава Србије, а председник парламента Ивица Дачић оцењује да је реално да актуелни сазив посланика заврши тај посао до краја и да референдум буде одржан на јесен.

„Уколико се реализује оно о чему је председник говорио, да ће парламентарни избори бити одржани када и председнички и београдски, у тој ситуацији би референдум морао да се одржи пре распуштања Скупштине зато што овај сазив мора да прогласи нове уставне промене. У том случају је реално да на јесен буде референдум“, рекао је Дачић Танјугу.

Дачић је, говорећи о сутрашњој седници, рекао да ће предлог за промену Устава у парламенту образложити премијерка Ана Брнабић и подсетио да је за прихватање тог предлога неопходна двотрећинска подршка посланика.

Председник парламента је сигуран да ће посланици прихватити начелни предлог, а даљи рад на амандманима, напомиње, ради Одбор за уставна питања уз међусобно усаглашавање са представницима струке из области правосуђа и европских институција.

Када се буду написали амандмани, Скупштина се, подсећа председник, поново о томе изјашњава и у року од 60 дана се одржава референдум.

Дачић објашњава да се сада мора променити Закон о референдуму, што је требало да се уради још пре 15 година, после доношења важећег Устава.

„Не постоји наша одговорност, јер се то дешавало пре 2012. године, дакле Закон о референдуму мора да се промени да би се одржао референдум за промену Устава и то ће нас чекати у наредним месецима“, рекао је Дачић.

Према Уставу из 90-тих, за успех референдума било је неопходно да изађе и гласа више од половине грађана, а у важећем Уставу је довољно да гласа већина од броја изашлих, појашњава Дачић.

Још једном је подвукао да се промена Устава тиче искључиво правосуђа, односно начина избора судија и тужилаца.

Број прегледа:
hit counters free

Новости