7/7/2019 21:51
Online Counter

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оштро је одговорио албанском премијеру Едију Рами, поручивши му да је "велика Албанија - велико ср*ње".

На Рамину поруку да Србија не треба да се осећа угрожено због споразума Тиране и Приштине о заједничкој спољној политици јер у региону треба престати са "истим старим с*ањима из прошлости", Дачић је за Kурир рекао шта мисли о намерама Албанаца.

- Раминим уличарским речником речено: "велика Албанија" је велико с*ање! Од тога нема ништа! Или бисмо могли да послушамо тај његов савет, па да сутра Министарство спољних послова Србије донесе одлуку о заједничкој спољној политици Београда и Бањалуке. Раму ћу да подсетим да Приштина нема самосталну спољну политику, јер су Kосово и Метохија саставни део Србије. Према томе, господин премијер је требало да са Београдом постигне тај споразум и сигуран сам да се због тога не би осећао угрожено, већ би видео како се иде напред - рекао је Дачић.

Kако је објаснио, забринутост не треба да изазива Рама и његова "лупетања", већ ћутање међународне заједнице на план Приштине и Тиране о стварању "велике Албаније", који се више и не крије.

- Уместо да воде ЕУ и јасно искажу своје ставове, европски званичници се понашају као да су духовне вође са Тибета, па сада они духовно промишљају о проблемима континента, а нико да каже ништа конкретно о томе шта треба да се уради - изјавио је Дачић.

Бугарски премијер Бојко Борисов разљутио је Дачића због изјаве да би будући шеф европске дипломатије Жосеп Борел требало да заступа став целе Уније, без обзира што његова земља Шпанија не признаје независност Kосова.

- Бојко, да ти кажем једну ствар: став ЕУ није да је Kосово независна држава. Ти, Бојко, треба да поштујеш став ЕУ, а не да држиш лекције Борелу. Шта значи тај безобразлук, на шта то личи?! Доста ми је више тога, да не причам да је пре неколико месеци добио наше одликовање - одбрусио је Дачић.

Број прегледа:

Новости