27/5/2020 11:13
Online Counter

Министар спољних послова Србије, Ивица Дачић, изјавио је данас да одлука Директората цивилног ваздухопловства да ускрати дозволу за слијетање на београдски аеродром авионима црногорског авио-превозника Монтенегро ерлајнса нема везе са спољном политиком.

Дачић је за ТВ Прва рекао да то нијесу реципрочне мјере на одлуку Црне Горе да не отвори границу за Србију, већ да би реципрочне мјере биле када би Србија забранила улазак грађана Црне Горе на своју територију.

„Што се мене тиче, нека остане ова мјера за Црну Гору за цијелу годину, да се мало наши опамете. Онај ко вас хоће, он ће сигурно да отвори границе. Срећан вам пут, само не дирајте Србе”, рекао је Дачић.

Он је навео да су за Србију најважнији положај и права српског народа у Црној Гори и да је сада кључно питање да ли ће се два народа међусобно сукобљавати или сарађивати и „бити браћа као што су увијек били”.

Црногорски премијер Душко Марковић је у понедјељак најавио да ће се границе Црне Горе у првим данима јуна отворити за више земаља, међу којима није Србија, а Дачић наводи да рјешавању тог питања треба приступити рационално, без емоција, преноси Тањуг.

„То да ли ће Србија и Црна Гора да живе у једној држави или у више држава потпуно је споредно питање. Kључно је да ли ће Срби и Црногорци да међусобно сарађују, занимају нас права српског народа”, рекао је Дачић.

На питање да ли је сада Црна Гора безбједна за Србе, Дачић каже да ће се процјењивати безбједносна ситуација, али да још нема таквих оцјена на званичном нивоу.

Kако је рекао, једино га чуди што на црногорском списку за отварање граница није ''Kосово'' зато што су, „Црногорци њихови традиционални вишевјековни пријатељи”.

Навео је да је Црна Гора „задала” највећи ударац Србима тиме што није отворила границу и истакао да сматра да ће ове године бити мање српских туриста у Црној Гори.

Број прегледа:
hit counters free

Новости