9/1/2020 17:06
Online Counter

Kо год да је изабран за председника Хрватске, а изабран је Зоран Милановић, требало би да ради на побољшању односа између Београда и Загреба, каже за "Блиц" шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

- За оцену ће бити времена када новоизабрани председник буде ступио на дужност у фебруару, а нарочито када будемо видели на делу његову политику. Што се тиче релација ка Београду, надам се да ће његова политика на функцији председника Хрватске разликовати од оне коју је водио као премијер Хрватске и од онога што смо од њега могли да чујемо током предизборне кампање. Србија и Хрватска треба да граде добросуседске односе на свим пољима јер то је важно за стабилност читавог региона. Имамо много простора за сарадњу и ја се надам да ће нови председник Хрватске томе истински да се посвети - казао је Дачић.

И председник Српског националног већа у Хрватској Борис Милошевић нада се да ће Милановић бити предан ономе што је говорио у кампањи, а то је поштовање Устава.

- Важно је да шаље помирљиве поруке и ствара атмосферу толеранције у друштву. Поруке у кампањи биле су разне и оштре, али једна од порука коју је Милановић слао је да ће се борити за Хрватску у којој су сви једнаки. Мислим да су грађани српске националности добро чули те поруке и да су већином гласали за њега. Надам се да ће сарадња бити добра и са Србијом. Надам се да ће се одговорно понашати и да ће водити добросуседску политику дијалога - рекао је Милошевић.

Додао је и да очекује од Милановића позив на разговоре, разумевање и подршку за проблеме Срба.

Број прегледа:

Новости