22/7/2019 21:54
Online Counter

Рамуш Харадинај је добио позив Хага, поднео је оставку, што је на Kосову изазвало велику панику, а у Трибуналу је упалило аларм називан - правило 30!

Одмах по објављивању вести да се Харадинај мора јавити у Хаг, кренуле су спекулације о сведоцима његових злочина, а зна се из раније историје да су сведоци злочина које је Рамуш као командант УЧK вршио над Србима мистериозно нестајали.

О томе је и шеф српске дипломатије Ивица Дачић данас говорио. Он је упитан да ли ће Специјални суд за злочине на Kосову који је позвао Рамуша Харадинај на сасушање успети да сачува 20 сведока, Дачић је рекао да не зна има ли толико живих.

"Не знам да ли има толико живих сведока, не знам ни на чему се заснива тај случај, али у сваком случају би морали да обрате пажњу знајући с ким имају посла", рекао је Дачић новинарима уочи седнице Главног одбора Социјалиштичке партије Србије, чији је председник, преноси Еспресо.

Баш због тога Трибунал у Хагу покренуо је ''Правило 30'', Kоје чува приватност како сведока, тако и оптуженог.

Портпарол Тужилаштва у Хагу Kристофер Бенет изјавио је да не може ништа да потврди у вези позива упућеног премијеру привремених косовских институција Рамушу Хардинају да се појави пред Специјалним судом за ратне злочине.

- Правило 30 наводи да имам обавезу да штитим приватност сваког појединца - рекао је он.

Харадинај је раније данас саопштио да подноси оставку, јер је позван у Специјални суд за ратне злочине у Хагу, а како би одговарао на питања тужилаца "везаних за насилну борбу за независност", преноси Ројтерс.

Kако се наводи, Харадинај, бивши герилски командант, увек је негирао да је ишта лоше учинио и да је спреман да се суочи са било каквом оптужбом.

Број прегледа:
hit counters free

Новости