25/7/2019 14:20
Online Counter

Оптужбе за корупцију прете да прогутају партију Матеа Салвинија, италијанског популистичког министра унутрашњих послова кога су евроскептицизам и борба против илегалних миграната учинили једним од наjпознатијих европских политичара. Он се тренутно суочава са притиском да се обрати Сенату након што су тужиоци почели да истражују везе између његове националистичке странке Лига и руских бизнисмена.

Иако је Салвини одбацио оптужбе као фантазију, оне су подгрејале сумње да се руски новац користи за куповину утицаја на западу, у покушају да се пониште санкције уведене за анексију Kрима 2014. године.

Милански тужиоци покренули су прелиминарну истрагу о међународниј корупцији након што су новинари почели да пишу о тајном састанку између тројице Италијана и неидентификованих Руса који се десио у московском хотелу прошле године. Италијани присутни на састанку идентификовани су као Ђанлука Савоини, бивши Салвинијев портпарол, адвокат Ђанлука Мернада и финансијски консултант Франческо Ванући. Мушкарcи су наводно разговарали о нафтном споразуму преко кога би Лига добила исплату од више десетина милиона евра.

Руска нафтна компанија би продала гориво италијанској енергетској компанији ЕНИ уз попуст, преко посредника. Попуст вредан око 65 милиона евра би се тајно преусмерио на Лигу, док су према накнадно објављеном транскрипту састанка непознати Руси покушавали да узму новац за себе.

ЕНИ тврди да никаквог договора није било и понавља да не учествује у трансакцијама усмереним на финансирање политичких странака.

Савоини је позван на саслушање, али се позвао на своје право да се брани ћутањем, преноси Би-Би-Си. Међутим, у каснијем интервјуу за италијански лист "Ла стампа" инсистирао је на својој невиности.

Он је признао да је присуствовао састанку, али тврди да није разумео ништа о пословним дискусијама, као и да је у Русији био због културне размене. Савоини је рекао да је друге учеснике састанка срео "неколико сати раније" на пословној конференцији.

Меранда је потврдио да је и он присуствовао састанку, али у својству "генералног саветника енглеско-немачке инвестиционе банке заинтересоване за куповину руске нафте".

Он је инсистирао да се никада није бавио финансирањем политичких странака.

Kо је Ђанлука Савоини? Он познаје Салвинија 25 година и члан је Лиге од њеног оснивања. На Твитер профилу описао је себе као новинара и експерта за геополитику који води удружење Ломбардија-Русија. Удружење се представља као нестраначка културна асоцијација која се идентификује са вредностима председника Путина. Савоини је у неколико наврата пратио Салвинија током посета Русији, међутим, чини се да се италијански министар дистанцира од њега након што је рекао да он није био позван од стране његовог министарства.

Министар унутрашњих послова који је, такође, и заменик премијера у владајућој коалицији никада није скривао своје дивљење према Путину, али пориче да је икада од Руса узео "рубље, евре, доларе или литру вотке" за себе или своју странку.

Салвини је био у Москви у време одржавања састанка, али нема доказа да је учествовао у дискусији. Ипак, он се сада суочава са великим притиском након што је афера процурела у медије.

Чак и пре него што су се оптужбе појавиле, његова коалиција са покретом Пет звезда била је у проблему, а након прошлогодишњег скандала са изборним плаћањем Лига је морала да врати држави 49 милиона евра.

Блиц

Број прегледа:
hit counters free

Новости