5/10/2019 22:42
Online Counter

Сјутрашњи избори на Косову и Метохији у организацији прелазних приштинских власти, најзанимљивији су до сада. Како за Албанце, тако и за Србе. Без обзира на то што би се, до прије само који мјесец, сваки познавалац политичких прилика могао ''на икону'' заклети да, рецимо, радикали никада неће изаћи на изборе на територији Србије које не распишу власти у Београду, изгледа да би се жестоко преварио. Скоро све се мијења на овом свијету, па и Српска радикална странка.

Лидер Војислав Шешељ позвао је Србе да се супротставе ''издајницима'' и изађу на сјутрашње изборе, те да листом заокруже Српску листу. А да ли се са тим слажу радикали на Космету?

Саговорник портала Српско уједињење, члан Централне отаџбинске управе Српске радикалне странке, тврди да ''честити радикали'' који живе на Косову и Метохији, најбоље знају прилике у јужној српској покрајини. Они су, тврди, недвосмислено против става званичних српских власти, али и сопствене странке да се ''масовно'' изађе на изборе и подржи Српска листа.

– Знам само да нико од нас, активиста и функционера радикала на Космету, до сада није позивао било кога да изађе на изборе, па нећемо ни сјутра, нити ће било ко од нас изаћи. Без обзира на став странке у Београду, ми у овоме нећемо учествовати. Уосталом, Централна отаџбинска управа није се изјашњавала, није се гласало на сједници. Само смо дискутовали и размијенили различита мишљења. Преовладао је разум, па се нисмо изјашњавали, да брука не би била већа од ове с којом смо тренутно суочени, каже један од саговорника портала Српско уједињење.

ФОТО: BBC

Свима, изузимајући присталице Српске напредне странке, излазак на сјутрашње изборе је ''мучна ствар''. Савез за Србију бојкотује изборе, а сем њих и владајућих странака, остале политичке структуре скоро и да немају представнике на Космету.

Шешељева најава да се ''остале српске опције'' морају спријечити да имају своје представнике у ''Скупштини Косова'' није најјаснија, али ипак свједочи о томе шта је један од циљева званичног Београда.

Према поузданим изворима портала Српско уједињење са Космета, ко год из редова Албанаца буде чинио нову власт у Приштини, трудиће се да заобиђе Српску листу или, евентуално, још неког представника Срба, у будућој извршној власти. Албанци тврде да је СЛ до подне била послушни партнер Приштине, а поподне је размишљала, у претходном сазиву Скупштине, главом напредњака из Београда.

За што се онда политички активни Срби, који су учествовали у овој кампањи боре, показаће, колико сјутрашњи дан, ништа мање - предстојећа врела јесен на Космету.

Број прегледа:
hit counters free

Новости