10/2/2020 10:51
Online Counter

Само политички незнавени ум може вјеровати да се у демократској Европи црквеним ултиматумима рјешавају цивилна питања и да на притисак из цркве и у име цркве може да се мијења структура цивилне власти, казао је посланик Демократске партије социјалиста Миодраг Вуковић, у интервјуу за Дневне новине.

Он истиче да поруке представника Српске православне цркве да се ‘повуче закон или пада влада’ може да прође само код “изманипулисаних, заведених и неуких, који су под утицајем невиђене пропаганда”.

“Ни у Техерану, у исламском свијету теократских власти, нико није стао иза теолошких захтјева и фундаменталистичких амбиција, неће се ни у срцу Европе дозволити да идеологије средњег вијека конституишу политичке системе држава”, наводи Вуковић.

Kоментаришући питање о ситуацији којој свједочимо од 27. децембра прошле године, када је усвојен Закон о слободи вјероисповијести, Вуковић оцјењује да данас имамо својеврсну “комбинацију конфликта са којим Црна Гора живи или који живи скоро 200 година”.

“Већ је речено у питању је држава. Поново избор хоће ли Црна Гора бити своја на своме или ће бити привезак. Ови који сада марширају, односно њихови преци су 1918. године оставили овај народ без државе. Деценијама и са стране припремана Подгоричка скупштина изведена је у Црној Гори”, истиче Вуковић.

Према његовим ријечима, није весело подсјетити се да је обликовање идеје на којој је нестала кренуло Нарчетанијем 1844. године.

“Настављено је бомбашким аферама које су провоцирале тадашњег суверена Црне Горе да каже како је слао младе људе да се школују вани, и из свих земаља гдје су се школовали у Црну Гору су се враћали као Црногорци, само се из једне нијесу враћали као они који су отишли, већ са новим националним одређењем. Kулминирало је преварном Подгоричком скупштином нелегитимним и нелегалним, али на жалост успјешним ударом у саме темеље вишевјековне државе. Свему томе је доприносило и преслагање на међународној сцени. Французи су се и званично извинили Црној Гори за катастрофално лоше државне одлуке 1918. године”, тврди Вуковић.

Тада смо, наставља он, остали без државне куће и постали, не својом вољом, Зетска бановина.

“У посљедње вријеме инсистирало се да будемо 27. изборна јединица, да будемо дио великодржавног пројекта једне нације, да пристанемо да будемо поново ћошак неке велике државе или у најбољем случају федерална јединица националне федерације. Деценијама смо покушавали и успјели да повратимо државно и грађанско достојанство. Али, нијесу одложили копља у трње традиционални противници свега тога”, истиче Вуковић, поручујући да је узалудан посао свима онима који и у Црној Гори и ван ње сањају обновљено Душаново царство, панправославну заједницу наспрам “трулог и декадентног Запада”.

Kоментаришући питање да ли СПЦ литијама спрема “војску” за остваривање туђих интереса, Вуковић каже да не може ни да помисли да постоје мрачни умови који су спремни да интензивирају вјерско-политички притисак на демократске институције Црне Горе до те мјере да изазову трагедију.

“Неко је рекао да нам градови личе на средине и просторе етаблираног фундаментализма других вјера. Подгорица с времена на вријеме у вјерско-политичком смислу дјелује као Техеран. Тешко да је то улазница у бољу будућност и цивилизовано друштво држава и народа. Напротив, то је, ако би постао доминантан исказ опредјељена на овим просторима, сигуран пут у грађанску и државну трагедију, у људски и државни суноврат. Дакле, ова ситуација из много разлога тражи и мудрост, али и индивидуалну и колективну грађанску и државну одговорност свих, да буду или будемо на нивоу одговорности и овог историјског тренутка”, наглашава Вуковић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости