30/9/2019 9:05
Online Counter

Из Службе за информисање предсједника Црне Горе Мила Ђукановића саопштено је да неће коментарисати очекивања српског патријарха Иринеја да ће први човјек државе повући одлуку о признању Kосова.

Демантовали су и наводе Иринеја да га је Ђукановић поздравио преко митрополита Амфилохија.

Патријарх СПЦ је прије два дана поручио да је увјерен да ће Ђукановић повући признање лажне државе Kосово  ии да ће се вратити правим вриједностима.

“Што се тиче патријархових очекивања у вези с признањем Kосова, то не бисмо ни коментарисали. Црна Гора самостално води конзистентну спољну политику, полазећи од својих државних и националних интереса, доприносећи тако, по оцјенама са најмјеродавнијих европских и свјетских адреса, и стабилности региона”, саопштено је “Вијестима” из Службе за информисање предсједника.

Опраштајући се од вјерника на “Трпези љубави”, организованој након литургије поводом обиљежавања 800 година аутокефалности СПЦ, Иринеј је казао да га је Ђукановић поздравио преко митрополита Амфилохија и да му је било жао што не може да присуствује јер је спријечен.

“Шеф кабинета се у усменој комуникацији уобичајено захвалио на позиву и обавијестио, о јавности већ познатој чињеници, да је предсједник у то вријеме у Њујорку. Друге комуникације у вези са овим није било”, саопштено је из Службе за информисање предсједника.

Иринеј је казао да Ђукановић потиче “из једне поштене и угледне породице” и посебно се осврнуо на мајку Ђукановића да је вјерник.

“Надам се да ивер не пада далеко од кладе и да ће се он окренути правим вриједностима”, казао је патријарх, који је стигао прије три дана у грбаљски манастир Подластва, код Будве, гдје је одржана свечана академија обиљежавања осам вјекова аутокефалности Српске православне цркве и Светосавља у Црној Гори и Боки Kоторској.

Иринеј је у јулу оцијенио да је положај цркве у Црној Гори гори него у вријеме османске окупације, а да је статус Срба као у доба озлоглашене фашистичке творевине Независне Државе Хрватске.

Он је то казао коментаришући поруке црногорских званичника упућене Митрополији црногорско-приморској и најаве да би јој могла бити одузета имовина.

Број прегледа:
hit counters free

Новости