21/4/2020 9:33
Online Counter

Цијена барела сирове WTI нафте продавала се јуче по најнижој цијени у историји, и то за минус 37 долара по барелу, због недостатних капацитета за складиштењем нафте, до чега је дошло због драматичног пада потражње услед пандемије коронавируса.

WTI (West Texas Intermediate) лака сирова нафта, једно од мјерила у формирању цијена нафте, продавала се по минус 37 долара по барелу за испоруке у мају, будући да термински уговори истичу данас.

Ради се, дакле, о томе да се произвођачи рјешавају залиха са складишта и плаћају купцима да преузму нафту коју немају гдје складиштити. Танкери пуни нафте плутају океанима јер немају гдје искрцати нафту, а трошак њиховог најма током протекла два мјесеца се упетостручио, због чега се произвођачима више исплати нафту поклонити, него плаћати тако високе цијене најма и складиштења.

Цијена референтног америчког бренда нафте West Texas Intermediate (WTI) прво је пала раније током јучерашњег дана до 50%, на износ од само 9 $ по барелу, што је најмања цијена од 1998. и највећи дневни пад од 1982., извјештава амерички портал Business Insider.

У међувремену се тај пад наставио и даље, па је WTI у једном тренутку пао испод 5 долара, затим и испод три долара по барелу. То је пак значио пад од чак 84%, на најнижем нивоу од почетка трговања тзв. Futures, односно терминским уговорима о куповини овог бренда нафте. Трговање је почело 1983.

Просјечна цијена WTI сирове нафте по барелу износила је 57 долара у 2019., а 64 долара у 2018.

Цијена је, међутим, наставила незаустављиво падати све док није достигла нулу, а онда је пала и испод нуле, на негативну цијену, јавља CNN.

На крају дана цијена нафте била је -37.63 долара по барелу.

Цијена такође референтне нафте Brent Crude пала је за око 8 посто, те се продаје за око 25 долара по барелу. Тренутно је и даље стабилна на тој цијени.

Ипак, како пишу свјетски медији, драматичан пад којем смо свједоци првенствено је резултат техничких околности трговања. Наиме, нафтом се на свјетским тржиштима тргује већ споменутим терминским уговорима, који истичу данас. То значи да истиче рок за склапање уговора за куповину нафте с роком испоруке у мају. Произвођачи панично траже купце јер нико не купује због високих залиха у рафинеријама, а они који купују то чине с роком испоруке у јуну.

Него, тренд континуираног пада цијена нафте неоспоран је, а посебно је забрињавајућ јер се наставио упркос договору Организације земаља извозница нафте (OPEC), заједно са групом независних произвођача, укључујући Русију, о рекордном смањењу производње и дистрибуције за чак 10 милиона барела дневно. Ипак, то је било премало јер је потражња за нафтом у свијету пала за око 30 милиона барела дневно.

Kако Business Insider објашњава, инвеститори очито и даље нису увјерени да резови у производњи могу компензирати за тежак пад потражње за "црним златом" у вријеме највећих масовних антиепидемијских мјера у историји.

Осим тога, резови још нису ступили на снагу. Производња би се требала смањити за 10 милиона тек у мају и јуну, те за осам милиона барела од јуна до краја године. Од јануара 2021. до априла 2022. године смањивала би се за шест милиона барела дневно, према саопштењу OPEC+.

"Укратко, медвједи (медвјед је термин за феномен пада тржишта услед масовне продаје сировина, дионица или финансијских производа) траже крв. Оштар пад цијена резултат је недовољне потражње и недостатка складишног простора с обзиром на то да резови у производњи нису ријешили проблем презасићености у дистрибуцији", коментирао је Naeem Aslam, главни аналитичар тржишта у брокерској твртки AvaTrade.

Aslam је додао да WTI може пасти и на 10 $ по барелу. У међувремену се, како видимо, та прогноза показала у најмању руку преблагом.

"У крајњој линији нема сумње да су цијене нафте прениске на овом нивоу, али с обзиром на околности, вјероватно је да ће цијене наставити падати јер број (активних) бушотина није још досегао дно", додао је овај аналитичар, позивајући се на пад у броју активних нафтних бушотина у САД-у.

Наиме, број активних бушотина у корелацији је с цијенама нафте, будући да више цијене нафте чине њено црпљење профитабилнијим, што подстиче отварање и наставак рада већег броја бушотина. Број бушотина у САД-у био је у петак 35% мањи него прије мјесец дана, према реномираном Baker-Hughesovom извјештају о бушотинама.

Број прегледа:
hit counters free

Новости