25/1/2020 9:11
Online Counter

Професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу, правни историчар Зоран Чворовић, оценио је да је правни положај епископа СПЦ из Црне Горе различит у зависности од тога да ли са Владом Црне Горе разговарају о изменама Закона о слободи вероисповести или о закључењу темељног уговора између Републике Црне Горе и Српске православне цркве (СПЦ).

Чворовић је навео и да председник Србије Александар Вучић исказује наводну бригу за очувања јединства СПЦ, а заправо подрива митрополита црногорско приморског Амфилохија.

„Како се у поступку доношења или мењања Закона о слободи вероисповети СПЦ не појављује као уговорна страна, пошто је закон искључиво израз државног суверенитета, онда ни епископима СПЦ са територије Црне Горе за разговор о изменама овог Закона не би било неопходно посебно овлашћење Светог архијерејског Сабора“, рекао је за агенцију Бета Чворовић, који је јавности познат и као аутор књиге „Право и Православље“.

Међутим, како је навео, „из угла саборног устројства православне цркве, сваки договор и одлука у оквиру Сабора доказ су јединства српског епископата, са којим би и позиција појединих епископа у преговорима са световним властима била јача, а не слабија“.

Чворовић је рекао и да не види разлог да било који епископ СПЦ из Црне Горе, па и митрополит Амфилохије, разговара са представницима Владе Црне Горе о било чему, „све док не буде у целини стављен ван снаге противуставни и протиправни“ Закон о слободи вероисповести, како се овим разговорима „не би на било који начин дао легитимитет том противправном закону“.

Према речима Чворовића, црногорска власт жели да ослаби везу између Mитрополије црногорско-приморске СПЦ и Српске патријаршије, како би једног дана од ње, а „не од минорне Дедеићеве секте, формирала, најпре, аутономну а потом аутокефалну црногорску православну цркву“.

Чворовић је рекао да црногорски премијер Душко Марковић зато инсистира на томе да једини саговорник Влади Црне Горе може да буде Митрополија црногорско приморска, истовремено игноришући чињеницу да територију Црне Горе покривају још три епархије СПЦ, чији епископи имају исти црквеноправни ранг као и митрополит.

Потпуно другачије стоје ствари са преговарачким овлашћењима епископа СПЦ са територије Црне Горе када се ради о закључењу темељног уговора којим би СПЦ споразумно уредила односе са државом Црном Гором, него што је то случај код разговора о Закону о слободи вероисповести.

„Епископима СПЦ, чије епархије се налазе на територији Црне Горе, за разговоре са Владом Црне Горе о темељном уговору било би неопходно специјално пуномоћје Светог архијерејског Сабора СПЦ, јер питања која треба да регулише овај уговор превазилазе канонску и територијалну надлежност једног епископа“, навео је Чворовић.

„Пошто је питање статуса Српске цркве у Црној Гори пресудно за очување јединства СПЦ и српског народа у будућности“, прецизирао је Чворовић, „о предлогу текста темељног уговора морао би да се изјасни Свети архијерејски сабор СПЦ као њена највиша црквено-законодавна власт“.

Он је навео да би текст уговора усаглашен између Сабора СПЦ и Владе Црне Горе, могли да потпишу заједно сви епископи четири епархије које покривају територију Црне Горе, али по специјалном пуномоћју Сабора.

На основу таквог пуномоћја, темељни уговор би могли да потпишу и митрополит Амфилохије, као најстарији од ових епископа по хиротонији, или патријарх српски, који, иако само први међу једнакима, по Уставу СПЦ представља Српску цркву пред другим аутокефалним црквама, а по аналогији и пред државама.

У сваком случају, навео је Чворовић, у евентуалном темељном уговору са Републиком Црном Гором, друга уговорна страна морала би изричито да буде наведена СПЦ као јединствени правни субјект, који у Црној Гори делује преко својих епархија.

Чворовић је оценио да председник Србије Александар Вучић „исказује наводу бригу за очување јединства Српске цркве, док истовремено не извршава своју уставну обавезу да чува територијално јединство Србије на Косову и Метохији“.

„Злоупотребљавајући искушење пред којим се нашла СПЦ, суочена са покушајима Ђукановићевог режима да разбије њено канонско јединство, Вучић у интересу Ђукановића подрива ауторитет митрополита Амфилохија и тиме покушава да направи раздор у српском покрету у Црној Гори“, нагласио је Чворовић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости