5/10/2022 12:07
Online Counter

Подгорички Градски одбор СВЕТОСАВСКЕ упутио је још 21. фебруара ове године отворено писмо тадашњој министарки просвјете, науке, културе и спорта у Влади Црне Горе Весни Братић. Садржином тог дописа, СВЕТОСАВСКА  је и формално званично поднијела предлог да обновљена Основна школа ''Владимир Назор'' у подгоричком насељу Маслине, након изградње нове школске зграде, у року од годину дана, добије име упокојеног митрополита Амфилохија Радовића.

Суштински, предлог за промјену имена ове образовне институције активирали смо неколико седмица касније, консултујући вољу народа. Наиме, прикупљали смо, и даље прикупљамо, потписе подршке за ову иницијативу, при чему смо, до сада, прикупили 3.000 потписа Подгоричана са пуним подацима, од јединственог матичног броја, преко броја личне карте, до потписа и броја телефона. Дакле, акција која је садржински испунила сваки елемент озбиљне кампање која заслужује реакцију државних органа и надлежног министарства. Сви потписници непоколебљиво свједоче, садржајем петиције коју су потписали, као дио народне иницијативе, иза које је стала СВЕТОСАВСКА, да су без резерве на бранику вјере и дјела блаженопочившег митрополита.

Вриједност онога што су грађани Подгорице потписима подржали и коначна мисија блаженопочившег митрополита Амфилохија тестирана је на литијама у Црној Гори и након њих.

''Конац дјело краси'', каже народ. Прије своје кончине и одласка у Царство небеско, митрополит Амфилохије је урушио последњи неокомунистички режим у Европи. Да, лично митрополит Амфилохије, а не било која политичка партија, покрет или коалиција. Доказ томе је и чињеница да је побједа од 30. августа 2020. године разбијена у парампарчад, те да се неки нису смирили док нису смијенили, заједно са ДПС-ом, премијера кога је управо поставио митрополит Амфилохије.

Смјеном последњег комунистичког режима владика Амфилохије је, уз своју јеванђељску мисију, себе уписао у историју као реформатора, човјека који је донио демократске промјене и прву смјену власти у Црној Гори, институционалним путем и без политичког насиља.

Имајућу у виду медијску шминку оних који су себе представљали као отворене борце за српске националне и интересе Српске православне цркве, у 42., а неки и у 43. Влади Црне Горе, очекивали смо реакцију. Вјеровали смо да им није тешко изабрати између Назоровог комунистичког ''Титов напријед'' и православног ''Враћања душе у чистоту'' митрополита Амфилохија.

Многи вајни Срби и Црногорци, профитери, у међувремену траже формално–правне зачкољице за ову иницијативу, трудећи се да изгубе из вида да ће народ дати најбољи суд. Заправо, народ га је већ дао. Поновиће га, у будућој светосавској Подгорици и Црној Гори, након избора 23. октобра!

Мр Мирко Рмандић, носилац одборничке СВЕТОСАВСКЕ СРПСКЕ ЛИСТЕ – Саберимо се за Немањин град

Подгорица, 5. октобар 2022.

Број прегледа:
hit counters free

Новости