12/10/2019 11:01
Online Counter

На питање да ли је поводом додјеле ордена СПЦ предсједнику Србије Александру Вучићу, чему се цетињски митрополит противио, дошло до раскола између њега и патријарха СПЦ Иринеја, Амфилохије тврди да раскола нема.

„Нема раскола у СПЦ, и последњи догађаји су само потврда да је црква живи организам и да ми епископи нисмо чланови партије, него људи – који свако мисли својом главом, и са свим поштовањем према нашем Синоду и патријарху који је недавно овдје био наш гост и примљен са много љубави“, рекао је он.

Како је додао, један број епископа нису били за то да се господину Вучићу додјељује Орден Светог Саве.

„Ја сам рекао да орден треба додијелити игуманији Пећке патријаршије и сестрама мученицама које су ту остале после свих гоњења, насиља и пријетњи. Орден свима мајкама на Косову које рађају дјецу, њима припада орден. То је наш став и ту се разликујемо можда од његове светости. Он човјек има право да тако схвата, али је и наше право да на свој начин сагледавамо савремена збивања“, рекао је митрополит.

Предсједнику Србије у уторак је у Београду патријарх српски Иринеј уручио Орден Светог Саве првог реда. Свети архијерејски синод СПЦ одликовао је и српског члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика и патријарха СПЦ Иринеја, поводом јубилеја – осам вјекова аутокефалности Српске православне цркве.

Број прегледа:
hit counters free

Новости