9/10/2022 14:33
Online Counter

Један од првих симболичних потеза нове градске власти, на коју ће пресудно утицати Светосавска српска листа, биће преименовање Булевара Џорџа Вашингтона у Подгорици, који ће се од сада звати именом Светога Саве, светитеља који је српску црквену аутокефалију утемељио управо на простору данашње Црне Горе.

Црна Гора није духом и друштвеном логиком дио НАТО пакта, без обзира на то што су је у такав статус угурали представници бившег режима, а ни они који припадају новим структурама власти нијесу повукли квалитативно значајније потезе. Из тог разлога, булевари у Подгорици који припадају разним Американцима више дјелују као обиљежавање територије, него као реалан одраз стања духа и пријатељског расположења домаће популације.

СВЕТОСАВСКА уважава све аспекте демократског друштва које су изградиле Сједињене Америчке Државе. Такође, цијенимо и допринос слободи човјечанства током Другог свјетског рата када се цивилизовани свијет изборио против фашизма који је гутао народе и државе.

Ипак, ваља вредновати и чињеницу да је Свети Сава оформио самосталну Српску православну цркву у времену када Америка није ни постојала. Распон између доприноса Светога Саве за цркву српског народа и заслуга Џорџа Вашингтона за хегемонију Сједињених Америчких Држава, не можемо мјерити истом диоптријом, нити нас Србе резултат тог параметра интересује.

Ми смо Срби и нијесмо Американци, а Црна Гора је древна држава, али није Америка. И, свакако, након што власт буде зависила од СВЕТОСАВСКЕ, Црна Гора биће и ван НАТО пакта.

Радуле – Раде Бојовић, одборнички кандидат и потпредсједник Градског орбора СВЕТОСАВСКЕ у Подгорици

Подгорица, 9. октобар 2022.

Број прегледа:
hit counters free

Новости