28/11/2019 18:13
Online Counter

Име поглавара наводне ''Православне цркве Украјине'' Епифанија Думенка први пут је поменуто на литургији коју је служио јерарх Бугарске православне цркве, пише грчки портал Ромалевфронимати.

У храму Светог Атанасија и Светих Акакија и Дамаскина Студита у Лангади, у Грчкој, митрополит пловдивски Николај, који је допутовао из Бугарске, 27. новембра служио је јутарњу литургију.

Током литургије, ђакон је читао локални диптих, у који је унесено и име поглавара ''Православне цркве Украјине''.

Са бугарским митрополитом су служила и два митролита и епископ Грчке православне цркве.

Лангадска епархија налази се на списку непожељних грчких епархија за ходочаснике Московске патријаршије, јер су њихови архијереји ступили у литургијско или молитвено општење са представницима ''нове цркве'' Украјине.

Бугарска православна црква није дала званичну изјаву да ли признаје неканонску цркву Украјине, која је формирана прије годину дана уз подршку Цариграда и тадашње украјинске администрације.

Александријска православна црква је 8. новембра унела Епифанија Думенка у диптих као поглавара ''нове цркве'' Украјине.

Руска православна црква је саопштила да је с дубоким жаљењем примила вијест о признавању поглавара расколничке структуре и додала да је због признавања Епифанија немогуће даље молитвено спомињање Теодора Другог током богослужења у оквиру Московске патријаршије.

Број прегледа:
hit counters free

Новости