24/3/2020 8:23
Online Counter

Синдикат доктора медицине Црне Горе обратио се премијеру Душку Марковићу отвореним писмом. Њихово писмо преносимо у цјелости:

Поштовани Премијеру,

Опет Вам се морамо обратити писмом.

Сагледавајући ситуацију изнутра, мишљења смо да је потребно установити тријажне пунктове изван здравствених установа. Већина установа и даље нема јасне смјернице за своје запослене. Недостају протоколи поступања у потенцијалним ситуацијама, смјернице за раздвајање чистих и прљавих путева, протокол о поступању према пацијентима који су тестирани као негативни а из надзора су и имају развијене симптоме, клиничку слику која импонује ЦОВИД-19 инфекцији, као и за бројне друге ситуације. Сви ови недостаци доводе до хаотичног кретања и поступања што за резултат има потенцијално заражавање већег броја здравствених радника. У том циљу сматрамo да би од велике помоћи било постављање шатора како би се тријажа пацијената измјестила из здравствених установа. У ту сврху потребно је формирати и тријажне тимове.

Kако бисмо тестирали пацијенте потребно је да имамо брисеве, који већ недостају. Уколико наши амбасадори могу помоћи на том пољу значајно би допринијели праћењу и откривању броја инфицираних.

Такође сматрамо да би потребно било набавити најлонске прекриваче за кревете пацијената код којих је потврђена инфекција, нарочито за оне који се транспортују како би се смањило расипање вируса и контаминација околине. Пацијенти у Бергаму који су повезани на распиратор носе заштитне коморе на глави које имају потребне отворе за респиратор олакшавајући тиме његу пацијента и бољу заштиту највише изложеног особља у интензивним његама, којих и онако немамо довољно за ову ситуацију.

Kористимо прилику да Вас упозоримо да је на сајту Владе објављен списак особа које су под надзором али са нетачним датумима почетка изолације. С обзиром на бурне реакције у јавности које су наступиле са истицањем спискова, ово питање је врло важно јер може произвести бројне непријатности а потенцијално и инцидентне ситуације особама којима је период изолације завршен. Објављени спискови Владе су непотпуни.

Мишљења смo да би од велике помоћи било и довођење тима љекара из Kине који имају драгоцјено искуство у савладавању епидемије, а који би могли помоћи у успостављању протокола поступања које ми још увијек нисмо адекватно разрадили.

Личне заштитне опреме недостаје. У оваквој ситуацији гдје поједини љекари немају чак ни хируршке маске, да не говорим о маскама са П2/П3 нивоом заштите, дјеца министра Храповића се сликају са истима и користе их за забаву. Ово је примјер невиђене бруталности према здравственим радницима који упркос свакодневном излагању опасности у недостатку или при недовољној количини личне заштитне опреме уредно обављају своје радне задатке. Док здравствени радници свој посао обављају са текстилним маскама у недостатку других, а чија употреба је окарактерисана као неподобна и неефикасна од стране СЗО, дјеца министра Храповића најбоље маске користе за фотографисање и забаву. Мислимо да овакво демонстрирање привилегија и моћи од стране министра Храповића и његове фамилије једном мора бити завршено и можда је идеалан тренутак сад.

Уважите здравствене раднике на начин што ћете их снабдјети личном заштитном опремом, протоколима, потребном асистенцијом експерата јер је драгоцјено вријеме изгубљено у двомјесечном увјеравању јавности од стране министра Храповића како имамо све и како смо спремни за ову ситуацију што је далеко од реалности.

Број прегледа:
hit counters free

Новости