18/9/2019 20:45
Online Counter

Питање Kосова је једина тачка неслагања или неразумевања између Србије и Немачке, али је најважније да разговарамо, да чујемо мишљење Немачке, представимо и своју позицију, да приближимо ставове и покушамо да дођемо до дугорочног, одрживог решења за односе Београда и Приштине, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић, преноси РТK.

Без историјског помирења Срба и Албанаца неће бити другачије будућности за Балкан, а она нам је потребна, рекла је Брнабић на конференцији за новинаре са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Она је поручила да европске интеграције остају стратешки циљ Србије, истичући да је за Београд ЕУ мировни пројекат.

„Балкан има своје комплексности и специфичности, а дугорочан мир и стабилност на Балкану доћи ће тек када цео регион постане део ЕУ“, нагласила је Брнабић.

Kада је реч о регионалној сарадњи, Брнабић је упутила захвалност Меркеловој што је том питању 2014. дала снажну подршку кроз покретање Берлинског процеса, преноси Тањуг.

Брнабић је истакла да се, упркос изазовима и таксама Приштине на српску и робу из Босне и Херцеговине, које су знатно пољуљале трговинску сарадњу, управо захваљујући Берлинском процесу регионална сарадња није зауставила.

Она је навела да је захваљујући том процесу потписан Уговор о транспортној заједници, чије је седиште отворено у Београду, те подсетила да је један од резултата и опипљив успех регионалне сарадње Споразум о нижим ценама у ромингу које важе од јула.

Број прегледа:
hit counters free

Новости