6/12/2019 18:06
Online Counter

Свечаним пријемом у хотелу Верде у Подгорици, Бошњачка странка синоћ је обиљежила учлањење у Европску народну партију (ЕПП), најбројнију политичку групацију у Европском парламенту.

Свечаном пријему присуствовао је велики број званица, руководство Бошњачке странке, чланови ГО, представници политичких партија у Црној Гори, предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић, као и представници политичких партија из региона чланица ЕПП, бројни амбасадори, чланови дипломатских мисија, као и представници Исламске заједнице у Црној Гори, на челу са реисом Рифатом еф.Фејзићем, представници невладиног сектора и медија.

Лидер Бошњачке странке Рафет Хусовић, казао је да је од свог оснивања Бошњачка странка државотворна, проевропска и прозападна странка.

“Снажно смо подржали пут наше државе у европским интеграцијама, кроз усвајање демократских стандарда, јачање институција, владавину права и слободу медија. Свјесни смо да је то, за нас, једини пут који нема алтернативу, и да је такође, то пут интеграција свих земаља у региону. Kао суштински државни интерес препознали смо и НАТО интеграције, као једини безбједоносни оквир који гарантује стабилност Црне Горе и отвара перспективу економског развоја”, рекао је Хусовић.

Он је нагласио да су залагања БС била визионарска.

“Ми нијесмо имали потребе мијењати политички програм, јер су процеси само потврдили наша залагања када су у питању интеграције наше државе и Западног Балкана. Очување мултиетничке стабилности Црне Горе, сачуване у тешким временима представља за наш круцијални интерес. Бошњачка странка је, два пута, 2012-те и 2016-те године, била у прилици да одлучује власт у Црној Гори. То су биле историјске политичке одлуке. Без обзира на високе понуде које су долазиле са других страна, ми смо се чврсто опредијелили за политичка партнерства са проевропским снагама у виду ДПС-а, СД-а, Либералне партије и партија мањинских народа, која су значила стабилност и остваривање државних интереса – еуро-атланске интеграције и прозападни пут Црне Горе”, рекао је Хусовић.

Бошњачка странка, нагласио је Хусовић, искрено и снажно подржава политички дијалог у Црној Гори и сматра да је искључиво у Парламенту и институцијама мјесто за дијалог и разговор о свим отвореним питањиима.

„Актуелна тема реформе изборног законодавства у Црној Гори за нас представља битно питање, око којег треба укључити све релевантне чиниоце, јер је изградња амбијента за слободне изборе изузетно значајна за даљи демократски развој. Сматрамо да је процес успјешног окончања чланства у ЕПП суштински важан за нашу партију. То је партнерство са најутицајнијом европском политичком организацијом, али и више од тога, то је партнерство са политичким субјектима са којима баштинимо многе заједничке вриједности. И даље ћемо стремити ка идеалима демократије, слободе појединца, заштите личних слобода, социјалне правде, владавине права, снажних институција и очување породичних вриједности“, казао је у свом говору лидер БС.

Norbert Beckman Dirkes, директор Kонрад Аденауер Фондације за Црну Гору и Србију, истакао је да Бошњачка странка постаје амбасадор Црне Горе за Европу.

“Не ради се о једносмерном процесу, већ и двосмјерном, и бићемо у стању да свима пожелимо добродошлицу и да Црна Гора буде препозната као европска земља”, казао је Dirkes.

Patrick Voller, међународни секретар ЕПП, рекао је да рачуна да ће Бошњачка странка "наставити да се бори за наше заједничке вриједности - владавину права, борбу против корупције, независност правосуђа и слободу медија".

"Једино њихово спровођење може довести вашу државу у Европу и ми из Европске народне партије смо овдје да вас подржимо на вашем путу", казао је он.

Број прегледа:
hit counters free

Новости