30/11/2019 15:49
Online Counter

Бошњачка странка ће 5. децембра, свечаним пријемом обиљежити значајан догађај — учлањење у Европску народну партију (ЕПП).

БС је 10. септембра постала чланица ЕПП, највеће политичке групације у Европском парламенту, а уједно и прва политичка партија из Црне Горе која је чланица ЕПП—а.

Према ријечима Сеада Шахмана, члана Извршног одбора Бошњачке странке за међународну сарадњу, свечани пријем биће прилика да БС угости бројне званице из Црне Горе, региона, али и шире.

„Заједно са пријатељима странке, члановима Главног одбора, представницима других политичких партија из Црне Горе и региона, представницима дипломатског кора, НВО сектора и медија, биће промовисано чланство БС—а у ЕПП, најбројнију и најутицајнију политичку групацију у Европском парламенту. Велику част својим присуством указаће нам и представници ЕПП—а, као и Kонрад Аденауер фондације и Роберт Шуман института, партнерских организација на путу приступања БС у ЕПП“, каже Шахман.

Он оцјењује да чланство БС—а у ЕПП, за партију из земље која је изван ЕУ, представља најбољу врсту међународног признања и легитимације.

„То ће дати значајну предност и на домаћој политичкој сцени, што нас додатно охрабрује да наставимо рад и дјеловање сходно нашој програмској агенди“, сматра Шахман.

Он истиче да оно што карактерише Бошњачку странку јесте стабилност политичког дјеловања.

„Kроз наша залагања дали смо велики допринос остваривању једног од значајних стратешких циљева за Црну Гору — чланство у НАТО савез. Снажно подржавамо и процес приступања Европској унији. Изградња односа са ЕПП—ом представља и партнерство са политичким субјектима са којима дијелимо много заједничких вриједности — демократије, медијске слободе, социјалне правде, владавине права, снажних институција и очуваних породичних и традиционалних вриједности“, поручује Шахман.

Према његовим ријечима, снажење веза БС са ЕПП—ом значајно доприноси и јачању односа између Црне Горе и  Европске уније.

„Тиме се охрабрују и проевропске снаге у држави која је кандидат за чланство, а што је нарочито важно у овим годинама које су од великог значаја за даље дјеловање ЕУ, усљед свих недаћа које се дешавају попут Брегзита, миграцијске кризе. Важно је нагласити да су млади људи из БС—а препознали овако важан међународни напредак за нашу странку и стицајући политичка знања и вјештине широм региона и земаља ЕУ додатно афирмисали идеју која БС види као дио ЕПП система“, наводи Шахман.

Од многих званичника из Европске комисије и Европског Парламента, а који дужности обнашају испред ЕПП-а, Бошњачка странка је препозната као политичка организација која у значајној мјери доприноси даљој интеграцији Црне Горе у ЕУ.

„Више пута је истицано њено стратешко опредјељење за грађанску и мултиетничку државу, што је увијек био плус и додатна препорука за чланство у овом савезу. Имамо ту част да будемо прва странка из Црне Горе, а за сада и једина која ће бити дио тако снажне политичке алијансе. То за нас представља задовољство, али и обавезу да наставимо снажна залагања за изазове као што су додатни развој страначких института и партијске мреже, улагање у људски капитал и развој политичких вјештина, специјализовање и обука за више врста јавних политика“, закључује Шахман.

Број прегледа:
hit counters free

Новости