28/11/2019 17:39
Online Counter

Реаговање Бошњачке странке на најаву генералног директора РТЦГ Божидара Шундића о промјени имена у Црногорска Радио Телевизија

Бошњачка странка је изненађена најавом генералног директора Радио Телевизије Црне Горе (РТЦГ) Божидара Шундића, о намјери да садашњи назив јавног сервиса преименује у назив Црногорска Радио Телевизија.

Овим путем подсјећамо генералног директора РТЦГ да је кућа на чијем је челу јавни сервис свих грађана Црне Горе, па и мањинских народа. Због тога и чуди намјера да се мијења назив у овом правцу, иако је опште познато да је Црна Гора грађанска држава и да грађани Црне Горе, припадници различитих етничких група финансирају рад Јавног сервиса.

Не желимо да улазимо у разлоге зашто је господин Шундић баш сада изабрао моменат да иницира промјену имена, вјерујући да је на такву његову одлуку утицала празнична еуфорија поводом јубилеја РТЦГ.

Сматрамо да је генерални директор прије него ли се одлучио да јавно саопшти овакву иницијативу, која у први план ставља један народ, што је супротно Уставу Црне Горе, требао размислити о суштинским промјенама унутар РТЦГ, а које се односе на програмски, уреднички и кадровски садржај, када су националне мањине и конкретно Бошњаци у питању.

Подсјећамо ширу јавност да Бошњачка странка није и неће одустати од иницијатива да у оквиру програма јавног сервиса буду равноправно заступљени садржаји из културе, традиције и прошлости бошњачког и осталих мањинских народа. Тражили смо и тражимо формирање посебних редакција као и уредничких тимова за реализацију ових садржаја. Такође, тражимо већу заступљеност стручног и компетентног новинарског и уређивачког кадра из редова бошњачког народа.

Вјерујемо да су овакве иницијативе много приоритетније да буду у врху агенде менаџмента јавног сервиса, како би јавни сервис био сервис свих грађана Црне Горе, који уосталом и финансирају рад ове медијске куће, у којој се на прстима руке може набројати број запослених из редова бошњачког народа, од укупно 720 запослених.

Вјерујући да је идеја о промјени имена РТЦГ резултат „еуфоричне исхитрености“, свим запосленима и менаџменту јавног сервиса честитамо велики јубилеј, 75 година постојања радија и 55 година постојања телевизије, уз жељу да јавни сервис буде медијска капија свих грађана Црне Горе.

Број прегледа:
hit counters free

Новости