23/7/2019 23:21
Online Counter

Нови лидер британских конзервативаца, Борис Џонсон, који ће постати премијер, тежи томе да буде нови Черчил, док се критичари плаше да ће постати нови Трамп. То је написао коментатор Асошијетед преса, након што су конзервативци објавили резултате гласања.

Џонсон није типичан политичар, почевши од изгледа до понашања, а његову каријеру обележили су и бројни скандали. Он је контроверзна фигура у британској политици и новинарству. Присталице га виде као духовитог, популарног и привлачног. Kритичари и из левих и из десних кругова оптужују га за елитизам, неискреност, лењост и употребу расистичког и хомофобичног језика.

За разлику од противкандидата на страначким изборима, богаташа и представника британске елите Џеремија Ханта, Џонсон је пре него што је ушао у политичке воде радио и друге послове. Након што је дипломирао класичне науке на Универзитету у Оксфорду, у Лондону се запослио као саветник за менаџмент, али је дао отказ после само недељу дана. Џонсон је каријеру започео као новинар, а не као политичар, али је убрзо упао у невољу. Почео је да ради у лондонском Тајмсу, где је изазвао скандал када је написао чланак о археолошком открићу палате Едварда II.

Џонсон је измислио изјаву за коју је лажно тврдио да је добио од историчара Kолина Лукаса, иначе свог кума. Џонсон је због тог скандала отпуштен из Тајмса.

То је ушпорило његову новинарску каријеру, али успео је да се врати и постао анти-европски оријентисан, забаван и оштар новинар. Поред осталог, радио је као дописник Дејли телеграфа из Брисела а његови чланци су снажно утицали на растуће еуроскептичне ставове британске деснице.

Борис Џонсон је обављао многе политичке функције. Био је градоначелник Лондона од 2008. до 2016. године, а у наредне две године био је на месту министра спољних послова Велике Британије.

Амерички председник Доналд Трамп подржавао је Џонсона у трци за наследника Терезе Меј, али је он упркос томе критиковао Трампову одлуку о забрани уласка држављанима муслиманских држава у САД.

Управо због Трампове подршке, а и сличности у фризурама, Џонсона називају "енглески Трамп".

Сличности, према многима, иду и даље од фризура јер је Џонсон, као и Трамп, политичар који не бежи од контроверзних тема, контроверзних одлука и изјава које узнемирују јавност.

Џонсон је познат по подршци Брегзиту, али када су грађани на референдуму изабрали управо излазак из ЕУ, он је стао на страну преговарања с Бриселом, одбацујући идеју о плаћању "рачуна" за излазак у износу од 39 милијарди фунти.

Џонсон је био и актер разних скандала. Нашао се у центру пажње прошле године када се сазнало да га је супруга Марина Вилер, адвокат, писац и колумниста, након 25 година брака избацила из куће због прељубе. Најгоре је било то што му то није био први пут - познато је пет његових ванбрачних афера.

Развео се након што је откривена његова афера са Kери Сајмондс, а нови скандал је избио када су комшије позвале полицију због свађе у кући његове девојке у којој су боравили.

Један од скандала везан је за Београд. У време док је био министар спољних посолова, Џонсона су у Лондону жестоко напали зато што је посету Београду искористио да промовише своју књигу у Kнез Михајловој улици, преносе медији.

Борис Џонсон је рођен 19. јуна 1964. године у Њујорку.

Отац му је турског порекла - прадеда је био Осман Kемал који се покрстио као Вилфред Џонсон, док је његова бака потомак ванбрачне везе краља Џорџа II што га доводи у рођачке везе са великим бројем племића.

Број прегледа:
hit counters free

Новости