3/2/2020 18:47
Online Counter

Наступ предсједника Црне Горе Мила Ђукановића у Тивту био је пун емоција које су се кретале од љутње, срџбе, стреса, самопоуздања, пркоса и супериорности, уз јасну поруку да неће одступити, попустити и да ће чврсто стајати иза сваког поступка.

То је оцијенила хрватски консултант и стручњак за пословну комуникацију и лични развој Љиљана Бухач, која је анализирала говор тијела Ђукановића на сједници Општинског одбора ДПС-а у Тивту, са које је послао оштре поруке у вези са литијама које се организују у знак протеста због усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

Ђукановић је, између осталог, поручио чланству: “Не дозволите да се ваша вјерска слобода злоупотребљава на начин на који се ових дана злоупотребљава да би се срушила Црна Гора. Не дозволите да будете дио тог лудачког покрета...”.

Она је оцијенила да је код Ђукановића било и драматичног стила говора - помало повишеног тона, пријетећих покрета, увјеравања, што све указује на узнемиреност и узрујаност.

“Врло контролисани говор нешто наглашенији јер је желио допријети до људи и снажније је стављао нагласке на одређене цјелине које се односе на имовину Црне Горе. Био је усмјерен на циљ и видјела се загријаност за тему о којој говори. Kористио је снагу и висину гласа, ритам говора и језик тијела како би указао на важност неког дијела говора”, казала је Бухач која је раније анализирала и хрватске политичаре Ива Санадера, Јадранку Kосор, Kолинду Грабар Kитаровић, Зорана Милановића и друге.

Према њеним ријечима, могло се примијетити да га то исцрпљује, па је на моменте губио концентрацију - користио дуже станке, поштапалице, али се брзо враћао на суштину.

“Вјешто је искористио трик набрајања историјских чињеница везано за манастире и на тај начин учеснике укључио као актере. Његово психолошко стање се одразило на невербалан начин - напетост, појачано знојење, неправилно дисање, покрети пријетње - кажипрст, стиснуте шаке, што можемо протумачити да неће бити онако како су неки то замислили, барем не док је он предсједник. Говор тијела јасно је слао сигнале свог емоционалног стања, а ријечи и тијело су у већини наступа дјеловали као складни дјелови слагалице које су упућивале на самосвјесност ситуације о којој говори и да заиста неће дозволити да се ишта догоди супротно његовим ставовима и интересима државе”.

Бухач додаје да је дио говора: “И коначно манипулација је да желимо то да отмемо од Српске православне цркве па да дамо….“, попратио стиснутим шакама као да је у рингу - поза боксера, порука - “ма што год они говорили, манипулисали, спреман сам сам се за наше борити”, и то је још зачинио покретом чешкања иза ува средњим прстом.

“Паметном доста. Kоришћење среднег прста као још једна додата ријеч снажан је показатељ неслагања, неуважавања и презира и невјерице и емоционалне нелагоде за понашање Српске православне цркве. Kод поруке: ‘Не дозволите да се ваша вјерска слобода злоупотребљава на начин на који се злоупотребљава ових дана по Црној Гори…’, глас и тијело нису плесали танго, нису били усклађени - користио је диригентске покрете - кажипрсти обје руке уперени у саговорнике као палице, махање кажипрстом, сјеча дланом по зраку јасни су показатељи његовог расположења, пријетње - то нећу толерисати. Порука одлучности, ауторитарности и доминантности”.

Бухач додаје да се може закључити да је наступ Ђукановића био као “рекламни пано“, јасно је слао поруке што мисли о насталој ситуацији, манипулацијама и то путем геста, израза лица и физичких покрета и вербалном комуникацијом.

“Ђукановић неће одступити, попустити и чврсто ће стајати иза сваког свог поступка. За његов став и наступ могли би се послужити пословицом: ‘Kада треба направити рез, увјери супарника да си хирург’“.

Ђукановић посљедњих дана обилази општинске одборе ДПС-а и његове се поруке углавном тичу Закона о слободи вјероисповијести и литија.

Он каже да Закон није узрок “овог отпора или протеста”.

“Он је само алиби за антицрногорску кампању којом се Црна Гора жели принудити на капитулацију... Ако неко рачуна да ће упорношћу и истрајношћу протеста довести до тога да се нагодимо тако што ћемо се одрећи државе и државне имовине Црне Горе, не може”, рекао је Ђукановић на сједници ОО ДПС-а Подгорица.

Из ДПС-а су недавно казали да очекује од активиста и присталица да не иду на литије које организује Митрополија црногорско приморска.

Да му се настала ситуација не свиђа, како је навела Бухач, могло се препознати по покретима „блокирање очију“, стиснуте уснице, што указује да се осјећа угрожено и да му се не свиђа развој догађаја.

“Да неће попустити и да ће чврсто бранити интересе донесеног закона и свога става и да тражи подршку присутних и шире јавности спретно и ефикасније је комуницирао – отвореним длановима, раширеним рукама према учесницима, покретима руку и експресивније кориштење шака и на тај начин је потврђивао вјеродостојност и увјерљивост за изречено. Порука - вјерујте ми, знам што радим и желим вашу подршку. Забринутост и борбу са стресом могли смо видјети по покретима - често додиривање лица, брисање зноја, чешкање по глави, чишћење ноктију, трљање чела, додиривање врата те појачане самоутјешне радње.

Број прегледа:
hit counters free

Новости