25/3/2020 7:59
Online Counter

“Усљед ванредне ситуације која нас је задесила због ширења пандемије вируса корона, стотине камиона и превозника су већ данима заробљени на граничним прелазима са сусједним земљама, највише са Хрватском, што онемогућава размјену роба неопходних за живот грађана. Ванредне мјере у екстремној ситуацији су оправдане, али апелујем на све институције власти у Босни и Херцеговини, посебно на Савјет министара БиХ, да хитно реагују и инсистирају од надлежних у Хрватској коначно дефинисање обавезујућих транспортних коридора како би се ефикасно и безбједно обављао превоз роба”, рекао је предсједник ПДП-а и посланик у ПД ПС БиХ Бранислав Бореновић.

“Превозници се налазе у безизлазној ситуацији, данима заробљени у камионима, без основних услова за живот, а недостатак услова за хигијену, груписање усљед колона које дуго стоје на једном мјесту, повећавају ризик од ширења заразе. Ова ситуација може дугорочно проузроковати и несташицу роба и намирница, те још једном позивам надлежне институције на свим нивоима да кроз убрзан дијалог са институцијама Хрватске, уз поштовање мјера безбједности, што ургентније ријеше овај проблем. Не видим нити један разлог зашто коначно институције Републике Српске и БиХ не уведу двадесетчетворочасовни рад фитосанитарне инспекције и служби за царињење роба на најфреквентнијим граничним прелазима, Градишка и Рача, што би сигурно убрзао проток роба и транспорта те смањио тренутну агонију возача“, каже Бореновић.

Он додаје да је примио много позива од представника превозника који очекују рјешење ситуације:

“Добро је што Савјет министара БиХ одржава сједнице и коначно доноси одлуке. Сада није вријеме за политичке сујете, блокаде, било какве подјеле, него се сви требају максимално укључити да се живот што нормалније одвија и да грађани сада, али и у период који је испред нас, трпе што мање посљедица овог стања које нас је задесило”, истакао је Бореновић.

Бањалука,

Информативна служба ПДП-а

Број прегледа:
hit counters free

Новости