18/7/2022 9:01
Online Counter

Владимиру Путину временске прилике иду на руку, пише Блумберг у чланку о абнормалним врућинама у Европи, које, међутим, прати још тежа појава – суша.

Суша доводи до смањења нивоа водостаја река, што утиче на производњу електричне енергије у хидроелектранама. Због топле зиме са мало снега, ниво воде у Рајни је нагло опао до раног пролећа, али је снег који се топио на неко време прикрио кризу. Од тада је у већем делу Европе пало врло мало кише.

Списак европских река погођених сушом је дугачак, укључујући Рајну, Ебро, Рону и По, између осталих. На пример, ниво воде у реци По је најнижи у последњих 70 година.

Суша не утиче само на производњу хидроелектране. Термоелектране на угаљ у Немачкој ослањају се на водене путеве као што је Рајна за транспорт чврстог горива на баржама. А француске нуклеарне електране користе реке за хлађење.

Ако се заустави производња електричне енергије кроз хидроелектране, термоелектране и нуклеарне електране, у Европи ће остати само енергија ветра и сунца, које такође зависе од временских услова.

Тако испада да време игра на руку Русији, наводи Блумберг.

„Зато, када процењујете шта ће се даље десити у енергетском сукобу између Европе и Русије, гледајте у небо. И молите се за кишу“, закључује агенција свој чланак.

Број прегледа:
hit counters free

Новости