5/10/2019 11:01
Online Counter

Коментар амбасадора Русије у Србији Александра Боцан-Харченка у вези са изјавама министра одбране САД Марка Еспера приликом разматрања његове кандидатуре у Сенату САД у јулу 2019. године, које су активно цитиране у српским медијима, 4. октобар 2019. године

Низ српских медија се сетио изјава министра одбране САД Марка Еспера приликом разматрања његове кандидатуре у Сенату. Ипак, очигледно је да став артикулисан у јулу ове године засад још није претрпео измене.

Како америчким колегама још није досадило да понављају једне те исте отрцане митове о „малигном утицају“ Русије и „благотворној улози“ НАТО-а у Балканској регији, када је свима већ давно позната њихова неубедљивост?

Навикли смо на предметан разговор. Молимо да наведете примере: у којој земљи, која се недавно придружила НАТО-у, ситуација се кардинално окренула набоље (укључујући и у сфери борбе против корупције и организованог криминала), придруживање које земље је значајно ојачало саму алијансу?

Москва ће увек тежити да повећа свој углед на Балкану, да развија дијалог и узајамно корисну сарадњу у различитим форматима. Али та тежња никада није садржала и неће садржати задатак да делује у региону на штету других, као што се каже, да „дружи против некога“.

Узгред, веома неочекиван је заокрет мисли Марка Еспера: да мандат мисије КФОР, који је иначе утврђен у СБ УН, укључује супротстављање Русији (сталној чланици СБ УН). Али, можда, за мисију је припремљен неки непознати мандат, који није у оквиру међународног права и Повеље УН, него је у оквиру тзв. „поретка заснованог на правилима“? Надам се да је то неуспела шала Марка Еспера. Међутим, настојање да се Косово претвори у упориште НАТО-а са највећом базом „Бондстил“ је тешка и сасвим озбиљна стварност.

Посольство России в Республике Сербии

Број прегледа:
hit counters free

Новости