10/10/2019 7:56
Online Counter

У више наврата смо наглашавали да, прије свега, треба анализирати став САД о Косову и преговорима. Засад не видимо у том ставу промјене које би давале бољу шансу за дијалог. Специјални изасланици и њихово именовање су само спољни атрибути, прокоментарисао је Александар Боцан-Харченко, руски амбасадор у Београду за „Новости“ одлуку шефа Бијеле куће Доналда Трампа да за специјалног изасланика за „мировне преговоре“ Београда и Приштине именује Ричарда Гренела.

Постављење „малог Трампа“, како Гренела иначе зову у дипломатским круговима, највише због његовог „булдожерског“ политичког стила сличног стилу америчког предсједника, услиједило је само мјесец дана након што је замјеник помоћника државног секретара САД Метју Палмер именован за специјалног представника за Западни Балкан, са задатком да откочи дијалог Београда и Приштине.

На питања: да ли се овим последњим потезом Бијеле куће умањује улога ЕУ у процесу преговора, да ли ће и званична Москва именовати специјалног изасланика за дијалог, и ко би то могао бити, амбасадор Боцан-Харченко каже:

– Што се тиче ЕУ, Брисел је сам смањио своју улогу, дозволивши Приштини да блокира раније постигнуте споразуме, да уведе таксе, да некажњено учини све за подривање и стагнацију дијалога. Ако постоји жеља за обнављањем дијалога, треба узимати у обзир извјесне, оправдане захтјеве Београда. То је питање које изискује прворазредну пажњу.

Број прегледа:
hit counters free

Новости