27/6/2021 9:32
Online Counter

Званични Минск је са неразумевањем примио придруживање Србије забрани летова белоруских авио-компанија у ваздушном простору ЕУ и других земаља, изјавио је амбасадор Белорусије у Србији, Северној Македонији и Црној Гори Валериј Бриљов.

„Белорусија је с неразумевањем примила одлуку Србије да се придружи рестриктивним мерама против наше државе. То не одговара ни високом нивоу међудржавног дијалога ни међувладином споразуму о ваздушном саобраћају. Надамо се да ће та одлука бити преиспитана”, рекао је Бриљов.

Према његовим речима, Белорусију и Србију повезују традиционално пријатељске везе, а белоруска страна је увек усмерена на њихово јачање.

Бриљов је рекао да је одлука о забрани летова над ваздушним простором Србије донета истог месеца када је Белорусија Србији поклонила четири ловца МиГ-29 и одржала заједничке војне вежбе са њом и Руском Федерацијом у Русији.

ЕУ је 21. јуна поздравила је одлуку Србије да се придружи рестриктивним мерама које се односе на забрану прелета ваздушног простора и приступа европским аеродромима за белоруске авиокомпаније.

Одлука о овим рестриктивним мерама ЕУ донета је 4. јуна као одговор на принудно спуштање путничког авиона на аеродром у Минску и хапшење двоје путника.

Поред Србије, тим санкцијама ЕУ придружиле су се и Албанија, Северна Македонија, Црна Гора, Лихтенштајн, Исланд и Норвешка.

Број прегледа:
hit counters free

Новости